VVD verwijt college prestigeprojecten

Impressie van de 185-meter hoge torens naast Den Haag Centraal | Afbeelding: gemeente Den Haag
Impressie van de 185-meter hoge torens naast Den Haag Centraal | Afbeelding: gemeente Den Haag
DEN HAAG - Haags gemeenteraadslid Rutger de Ridder (VVD) verwijt het college te kiezen voor prestigeprojecten. Dat zei hij zaterdagochtend in het radioprogramma Spuigasten van Den Haag FM. Samen met Arjen Dubbelaar (Hart voor Den Haag) ging hij in debat over de omstreden plannen voor de Bellevue.
De plannen voor de woontorens die voor het Centraal Station moeten komen blijven voor veel emotie zorgen. Buurtbewoners klagen over een gebrek aan inspraak. Ze zijn bang voor meer wind, minder zon en te weinig voorzieningen voor al die extra bewoners die Bellevue zal meebrengen.
Ook in de gemeenteraad gaat de steun voor de wolkenkrabbers al een paar jaar op en neer. De oorspronkelijk beoogde hoogte van 185 meter was te hoog, toen moesten de torens een stuk lager en nu lijkt het oorspronkelijke plan toch steun te krijgen van de meerderheid in de raad.

Prestigeproject

De Ridder is het hier niet mee eens. Het college kiest volgens hem prestige boven de inwoners en dat maakt hem boos. 'Als de ontwikkelaar zegt nu wordt het te moeilijk, buigt de gemeente mee. Terwijl je er als bewoner van de stad op aan moet kunnen dat de gemeente beslist en niet de ontwikkelaar.'
Dubbelaar snapt de zorg van omwonenden, maar houdt er een tegenovergestelde mening op na. 'Er moet gewoon een keer wat gebeuren', vindt hij. 'De woontorens leveren 1200 woningen op, dat is goed voor de stad en voor onze kinderen die ook ergens willen wonen.'
Opvallend is dat Hart voor Den Haag de kant kiest van de project ontwikkelaar en de VVD van de burger.

Groter plan

Dat woningen hard nodig zijn in de stad is De Ridder eens, maar als het aan hem ligt vergt dit een andere aanpak. 'We missen een goede stedenbouwer in de stad die kan werken aan een groter plan. We denken als stad te veel vanuit een klein potje, maar moeten juist groter denken om grote ontwikkelingen van de grond te krijgen.' Volgens Dubbelaar is het nu vooral tijd om het plan Bellevue te realiseren.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!