Gebiedsverbod A12 voor vijf klimaatactivisten opgeheven: demonstranten doen zaterdag weer mee

Demonstratie 28 januari op de Utrechtsebaan
Demonstratie 28 januari op de Utrechtsebaan © Regio15
DEN HAAG - Het gebiedsverbod dat klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) werd opgelegd is niet langer van kracht. De rechter heeft het verbod dinsdag opgeheven omdat de maatregel buitenproportioneel zou zijn. Het verbod zorgde ervoor dat een vijftal activisten niet op het deel van de Utrechtsebaan in Den Haag mochten komen. 'Wij zijn heel blij met deze uitspraak.'
Het Openbaar Ministerie (OM) had de maatregel opgelegd in januari. Vorige maand werd de maatregel verlengd. nu het verbod is opgeheven kunnen de activisten deelnemen aan de demonstratie van komende zaterdag. 'Alle vijf zullen ze, net als duizenden anderen, gebruik maken van hun demonstratierecht op de A12', meldt XR.
'Rechter fluit het OM terug: alle vijf #A12-gebiedsverboden opgeheven!', staat op Twitter te lezen. 'Wij zijn heel blij met deze uitspraak. Iedereen die dat wil kan zaterdag 27 mei om 12:00 uur op de A12 staan.' Volgens het OM is het blokkeren van de A12 'gevaarlijk en ontwrichtend'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!