Burgemeester wil klimaatactie zaterdag niet op A12, maar op Malieveld

© Regio15
DEN HAAG - Burgemeester Jan van Zanen staat niet toe dat klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) zaterdag demonstreren op de Utrechtsebaan (A12) vlakbij de Tweede Kamer. 'De burgemeester heeft bepaald dat een blokkade niet is toegestaan', meldt de gemeente. Demonstranten mogen hun protest wel door laten gaan, maar dat zal dan op het Malieveld moeten zijn.
Met de mededeling reageert de burgemeester op de aangekondigde demonstratie van komende zaterdag. Onder meer op de website van XR staat een aankondiging voor de blokkade van de A12. Die zou om 12.00 uur moeten beginnen. Er is geen kennisgeving voor gedaan. 'Net als bij voorgaande acties is er geen aanspreekbare organisator', schrijft burgemeester Jan van Zanen.
Eerdere blokkades zijn als negatief ervaren, staat te lezen in de brief aan XR gericht. De vorm van het protest, het voor onbepaalde tijd blokkeren van de weg, is 'onacceptabel'. Voor de blokkade van 11 maart werd ook al een beperking opgelegd, toch gingen actievoerders toen de weg op en was de A12 urenlang onbegaanbaar.
Van Zanen heeft hij besloten voor 27 mei opnieuw een beperking op te leggen om wanordelijkheden te voorkomen. Omdat het Malieveld beschikbaar is mag daar tussen 12.00 en 18.00 uur gedemonstreerd worden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!