'Minder vuilniszakken naast afvalcontainers door camerabewaking'

Afval naast de afvalcontainers in Laak | Foto ter illustratie: Den Haag FM
Afval naast de afvalcontainers in Laak | Foto ter illustratie: Den Haag FM
DEN HAAG - Camera's bij de ondergrondse afvalcontainers hebben geholpen bij het voorkomen van afvaloverlast. Volgens de gemeente zijn tijdens het experiment vorig jaar 60 procent minder vuilniszakken naast de containers geplaatst.
Op veertien plekken in de stad werden bij de afvalcontainers camera's geplaatst, omdat er te vaak vuilniszakken naast de container werden gezet. Daardoor was er veel afvaloverlast in sommige wijken. Er werden onder andere camera's geplaatst in Laak en Transvaal.
Volgens de gemeente hebben de camera's geholpen hier wat aan te doen. 'Gemiddeld nam het percentage bijgeplaatste vuilniszakken met 60 procent af. Op plekken zonder camera's was er 37 procent minder bijplaatsingen', schrijft de gemeente.

Nepcamera's

Tijdens het experiment werden er zowel echte camera's als dummy-camera's geplaatst. 'Het effect van dummy's was groter, waarschijnlijk omdat ze dichterbij de containers konden worden gezet.'
In totaal waren er zo'n 700 overtredingen geconstateerd, maar daarvoor zijn geen boetes uitgedeeld. Op de beelden kon de identiteit van de mensen niet worden vastgesteld.

Nieuwe proef

'Camera's kunnen ons helpen bij het doel om de stad zo schoon mogelijk te houden. In het volgende experiment gaan we kijken of we toch overtreders een boete kunnen opleggen. Daarnaast willen we nagaan wat het langere termijneffect is van het ophangen van de camera's', zegt wethouder Anne Mulder (VVD).
Waarschijnlijk start de gemeente voor het nieuwe jaar met een nieuwe proef.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!