Vieze vlek op Den Haag Centraal heeft eigen Instagramaccount: wat is er aan de hand?

De vlek
De vlek © instagram @viezevlekspoor9
DEN HAAG - Duizenden reizigers zijn er al langs- of zelfs doorheen gelopen, maar misschien is het je nog nooit echt opgevallen: een grote vlek op perron 9 van Den Haag Centraal Station. Maar de hardnekkige vlek houdt sommige mensen flink bezig. Het Instagramaccount @viezevlekspoor9 volgt het wel en wee van de vlek al maanden. We zochten uit wat er aan de hand is.
Foto's vanuit de trein, of van dichtbij, van mensen die er doorheen lopen of trolly's die erdoorheen rijden. Een plas met wittige smurrie is het onderwerp van een Instagramaccount waar al sinds december foto's op geplaatst worden.
De vlek lijkt continu op dezelfde plek op het perron te zitten. Er zijn ook foto's en video's van het plafond, vanaf waar de witte smurrie naar beneden lijkt te druppelen.
En daar zit ook het probleem, weet een woordvoerder van ProRail. 'Dat heeft te maken met lekkages in het busplatform. Dat is van de gemeente', vertelt hij na enig speurwerk gedaan te hebben naar de veelbesproken vlek.
ProRail kan daar dus niks aan doen, omdat het beheer van het busplatform bij de gemeente ligt. Toch glooit er hoop. Het station wordt de komende jaren namelijk rigoureus verbouwd. 'De voorbereidende werkzaamheden aan het station zijn al bezig, volgend jaar en het jaar erop hebben we buitendienststellingen staan. De hele operatie is in 2025 afgerond.'

Het kan nog even duren

Er wordt dan veel aan het spoor zelf gedaan, maar de lekkage zal tijdens de werkzaamheden ook opgelost worden. 'Wanneer de vlek wordt opgelost, weet ik niet', zegt de woordvoerder. 'Maar we gaan het uiteindelijk oplossen. Het Instagramaccount kan dus nog een poosje plezier maken.'

'Bedankt viezevlekspoor9'

De woordvoerder kan gelukkig wel lachen om het account. 'Bedankt viezevlekspoor9 maar voor de aandacht, het is goed dat mensen zich druk maken. We willen het natuurlijk ook oplossen.' En of de vlek tot die tijd vaker schoongemaakt wordt? 'Dat ligt dan weer bij de NS.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!