Haagse ambtenaar neemt ontslag na arrestatie bij klimaatdemonstratie voor VVD-kantoor

Een van de demonstranten heeft zich vastgeketend
Een van de demonstranten heeft zich vastgeketend © Regio15
DEN HAAG - De ambtenaar van de gemeente Den Haag die in februari werd opgepakt bij een klimaatdemonstratie heeft ontslag genomen als klimaatadviseur. Ook stopt zij als GroenLinks-raadslid in de gemeente Rijswijk. 'Ik kan het op dit moment niet meer doen. Ik volg mijn gevoel en ga vol voor het activisme', schrijft de desbetreffende ambtenaar op LinkedIn.
De klimaatadviseur deed dit jaar mee aan een demonstratie voor het partijkantoor van de VVD aan de Mauritskade en werd toen opgepakt. Een aantal demonstranten blokkeerde de straat. Ook hadden de actievoerders zich elkaar vastgemaakt met een stalen buis.
Nadat bekend werd dat een van de opgepakte activisten een ambtenaar was van de gemeente, uitten politieke partijen kritiek. Het VVD-raadslid Lotte van Basten Batenburg noemde het feit dat de klimaatadviseur betrokken was bij een 'illegale blokkade' reden voor ontslag.
Het CDA zei dat gemeenteambtenaren een voorbeeldfunctie hebben. 'Door geldende regels te overtreden zijn deze twee niet verenigbaar met elkaar. Hoe kan een ambtenaar objectief functioneren op deze manier?', aldus raadslid Kavish Partiman. Samen met Hart voor Den Haag stelden de partijen raadsvragen over de ambtenaar. PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 waren het daar niet mee eens en vonden ontslag niet nodig.

Burgemeester: 'Ongepast en onwenselijk'

De oproep tot ontslag en de raadsvragen over de ambtenaar schoten bij burgemeester Jan van Zanen in het verkeerde keelgat. Volgens hem was dat ongepast en onwenselijk.
'De taak van raadsleden is het controleren van het college van burgemeester en wethouders. Daarin past het niet om (individuele) ambtenaren, die zich niet in het openbaar kunnen verdedigen, te betrekken in het politieke debat noch in de media', schreef Van Zanen aan de gemeenteraad.

Opgestapt

Maar nu heeft de ambtenaar toch zelf besloten om ontslag te nemen. Na de arrestatie tekende de ambtenaar een verklaring om de baan te behouden. 'Die voorwaarden beperkten mijn demonstratierecht binnen en buiten Den Haag, op elk moment van de week.' Omdat dit later toch niet goed voelde besloot de klimaatadviseur 'de droombaan' op te zeggen.
'Ik vind het ontzettend belangrijk dat dit werk gebeurt. De ambtenarij en de lokale politiek zijn cruciale plekken om klimaatoplossingen te realiseren. Daarom wilde ik er werken en ik geloof nog steeds dat daar echt het verschil wordt gemaakt', aldus de voormalige ambtenaar in een verklaring.
Ze heeft haar baan nu opgezegd om weer te kunnen demonstreren. 'Tijd om het stereotype te zijn: een activist zonder baan!'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!