Partijen willen gratis aanpassing van geslacht in paspoort: 'Is college bereid tot tegemoetkoming?'

transgendervlag
transgendervlag
DEN HAAG - De gemeente zou financieel moeten bijspringen als transgender personen hun geslachtsregistratie willen aanpassen. GroenLinks, PvdA, D66, SP, PvdD en Haagse Stadspartij willen dat Den Haag het voorbeeld van andere steden zoals Nijmegen, Rotterdam en Utrecht volgt.
Het kost in onze stad geen geld om je geslachtsregistratie aan te laten passen in je geboorteakte, maar er is wel een deskundigenverklaring nodig. Die kosten kunnen volgens de linkse partijen oplopen tot ruim 300 euro. Ook hulp van een advocaat kan meespelen. De partijen vragen het college of er nu al middelen zijn om bij te springen wanneer dat nodig is én ze willen dat de gemeente voortaan de financiële kosten gaat dekken.
'Is het college bereid om in navolging op Nijmegen, Rotterdam en Utrecht ook een tegemoetkoming te regelen voor de kosten die inwoners moeten maken voor het wijzigen van hun geslachtsregistratie?', staat in de vragen te lezen.

Transgenderwet

In juni wordt opnieuw gedebatteerd in de Tweede Kamer over het aanpassen van de 'Transgenderwet'. De aanpassing moet ervoor zorgen dat mensen al op hun zestiende hun geregisterde geslacht kunnen veranderen en zonder verplichte deskundigenverklaring. De partijen zien graag dat het college publieke steun uitspreekt 'voor het recht op zelfbeschikking van transpersonen, intersekse personen en non-binaire personen'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!