Bezoekers Zuiderpark laten rotzooi achter na zonnig weekend: 'Stond zelfs een complete barbecue'

Foto via Charles Crown (Stichting Zuiderpark)
Foto via Charles Crown (Stichting Zuiderpark)
DEN HAAG - Het was een zooitje afgelopen weekend in het Zuiderpark. Dankzij het mooie weer gingen veel mensen gezellig naar het park om te barbecueën en te picknicken. Toen aan het eind van de dag de gezelligheid voorbij was, bleef de rotzooi achter. Met overvolle prullenbakken en rotzooi ernaast tot gevolg. 'Er stond zelfs een complete barbecue. Het was een puinhoop', zegt Charles Crown, voorzitter van Stichting Zuiderpark.
Charles baalt als een stekker van de zooi. 'Het kan zo niet langer', zegt hij in Bob Staat Op. Op mooie dagen zitten de prullenbakken in het Zuiderpark snel vol. Bezoekers zetten dan alsnog het vuilnis naast de afvalbak. Charles vindt dat mensen het beter weer mee naar huis kunnen nemen.
'Er komen hele volksstammen met een karretje. Neem gewoon een vuilniszak mee, gooi je rotzooi daar in en gooi het thuis weg. Als je op je balkon gaat barbecueën, gooi je je afval toch ook niet in je woonkamer?', zegt Charles.

Ook zooi in Madestein

Charles zette een aantal foto's van de rotzooi op Facebook, wat werd opgepakt voor Carlos Martinez van Andel van Hart voor Den Haag. Die zette de foto's weer op Twitter en kreeg veel reacties. Mensen stuurden foto's van rotzooi uit andere parken, zoals Madestein.
Het raadslid verbaast zich ook over de rommel. 'Het is van de zotte dat dit nog steeds gebeurt.' Hij snapt niet dat er niet wat meer vooruit wordt gekeken door de gemeente. 'Er wordt totaal niet op ingespeeld. Je moet zorgen dat de voorzieningen op orde zijn. Eén afvalbak is niet genoeg als er duizenden mensen in het park zijn', zegt hij in Bob Staat Op. Hart voor Den Haag gaat hierover raadsvragen stellen aan de wethouder. 'Er moet actie ondernomen worden.'
Volgens Charles is het niet alleen de schuld van de gemeente. 'Want bij de ondergrondse afvalcontainers bij het park zie je niet extra zwerfafval.' Toch kan de gemeente wel íets doen, vindt Charles. 'Schaal op een mooie dag op om die prullenbakken te legen.'

Extra schoonmakers ingezet

De gemeente laat in een reactie aan Den Haag FM weten dat er afgelopen Pinksterweekend wel degelijk extra mensen waren ingezet. 'De gemeente volgt voortdurend de weersverwachtingen en zet indien nodig extra collega's in om schoon te maken.'
Dat bleek afgelopen weekend niet voldoende. 'Dat is ontzettend jammer, want hierdoor wordt het park onnodig vies.' Volgens de gemeente is er ook een andere oorzaak voor de rommel. 'Het valt op dat er sinds de invoering van het statiegeld op blikjes, mensen zoeken naar deze blikjes in de bakken maar hierdoor extra rotzooi creëren.'
Foto via Charles Crown (Stichting Zuiderpark)
Foto via Charles Crown (Stichting Zuiderpark)

Afvalbakken Zuiderpark

In de barbecuezone van het Zuiderpark staan volgens de gemeente zes ondergrondse afvalcontainers waar mensen hun vuilniszakken in kunnen gooien. Daar kan 24 kubieke meter vuilnis in, dat staat gelijk aal twee vrachtwagens.
Ook is er een speciaal type afvalbak voor barbecue-afval, die zijn wat groter. Daar staan er veertig van in het park. 'Deze bakken zijn ook meeuwproof', aldus de gemeente.
Al met al voelt de gemeente zich verantwoordelijk om de stad schoon te houden, maar roept ook inwoners en ondernemers op om een handje te helpen. Binnenkort komt er een nieuw plan om afval te verminderen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!