Honderd statushouders worden opgevangen in Fletcher Stadshotel

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Alexandra Tran (Unsplash)
DEN HAAG - Er gaan ongeveer 100 statushouders opgevangen worden in het Fletcher Stadshotel aan de Laan van Meerdervoort. Het college meldt dat het hotel tot en met 31 december 50 tweepersoonskamers beschikbaar stelt voor de opvang.
In een brief aan de gemeenteraad staat te lezen dat verwacht wordt dat de instroom van asielzoekers en statushouder dit jaar waarschijnlijk veel hoger is dan waar op werd gerekend. 'Namelijk 77.000 in plaats de eerdere schatting van 50.000.'
Om te voorkomen dat mensen buiten moeten slapen in het aanmeldcentrum in Ter Apel heeft het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) contact gehad met hotelketens om mensen te kunnen opvangen, waaronder het hotel aan de Laan van Meerdervoort. 'Het college ziet – onder bepaalde voorwaarden - geen bezwaar tegen de tijdelijke opvang op deze locatie.' Het COA is verantwoordelijk voor de organisatie en beheer van de opvang en zal er ook de kosten voor dragen.

'Vaak vrouwen en kinderen'

In het stadshotel is ruimte voor ongeveer 100 personen. Het college meldt dat met het COA is afgesproken dat er enkel nareizigers worden opgevangen. 'Nareizigers zijn statushouders die met hun gezin zijn herenigd en wachten op een woning elders in Nederland. Dit zijn vaak vrouwen en kinderen die hun partner achterna zijn gereisd en bij aankomst in Nederland direct een verblijfstatus hebben gekregen.'
De verwachting is dat het hotel alleen wordt gebruikt om te overnachten. 'De ervaring van COA leert dat een groot deel van de nareizigers overdag niet aanwezig zijn op de locatie omdat ze bij hun familie zijn.' Toch wordt heeft het college als voorwaarde gesteld dat er ook 'zinvolle dagbesteding' komt.

Omwonenden

Omwonenden worden per brief geïnformeerd over de inzet van het hotel als noodopvanglocatie. ook volgt er nog een informatiebijeenkomst. 'Gezien de nood en de timing van de inzet van het Fletcher Stadshotel worden omwonenden alleen geïnformeerd over de plannen.'
Hart voor Den Haag is tegenstander van de opvang in het hotel. 'Onbespreekbaar. Het absorptievermogen van onze stad is bereikt', staat op Twitter te lezen. 'Zijn die hotels toch nog ergens goed voor', reageert Tim de Boer van de Haagse Stadspartij.
Met de nieuwe noodopvanglocatie erbij worden er in Den Haag 885 asielzoekers en nareizigers opgevangen. Dat gebeurt op drie noodopvanglocaties en op drie crisisnoodopvanglocaties.

Noodopvanglocaties:

  • Regulusweg (Binckhorst): 600 volwassen asielzoekers
  • Jupiterkade (Binckhorst): 55 minderjarige asielzoekers
  • Fletcher Stadshotel (Centrum): 100 nareizigers (statushouders)

Crisisnoodopvanglocaties:

  • Jorplace (Scheveningen): 60 asielzoekers
  • Parkhotel (Centrum): 35 asielzoekers
  • Pink Flamingo Hostel (Centrum): 35 asielzoekers

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!