Vadercentrum ADAM kanshebber prijs Appeltjes van Oranje: 'Denken kans te maken'

© Vadercentrum Adam
DEN HAAG - Vadercentrum ADAM uit Laak is de enige Haagse organisatie die kans maakt op een Appeltjes van Oranje. 'Het thema van dit jaar sprak ons zo erg aan dat we ons wel moesten aanmelden. We denken ook echt een kans te kunnen maken', vertelt coördinator Bilal Sahin.
Het thema van dit jaar is Bruggenbouwers in de buurt. Daarmee wil het Oranjefonds buurtorganisaties prijzen die bewoners bij elkaar brengen. Hierbij kijken ze vooral naar het bij elkaar brengen van bewoners die elkaar niet snel zouden spreken. Dit is iets waar Sahin druk mee bezig is.

Naar elkaar luisteren

Zo is hij recent begonnen met het organiseren van spreekavonden in het vadercentrum. Hierbij brengt hij mensen met verschillende achtergronden bij elkaar om te praten over 'controversiële' thema's.
De meest recente spreekavond ging over gender en homoseksualiteit. Tijdens deze avond kwamen veel mensen aan het woord, met allen een andere mening over het onderwerp. 'Het gaat erom dat op die momenten beide kanten goed naar elkaar luisteren', vindt hij. 'Zo creëren we een open dialoog waarbij er meer kans is dat men elkaar gaat begrijpen.'

Meer bekendheid

Sahin heeft al een aantal ideeën over de bestemming van het prijsgeld. 'We hebben een busje waarmee we kinderkleding ophalen. Die is inmiddels al behoorlijk verouderd. Ik denk dat we die dan wel kunnen vernieuwen.'
De aankomende negen dagen zal Sahin druk bezig zijn met het werven van stemmen. Ze hebben zelfs al flyers en folders gemaakt. 'Uiteindelijk hopen we vooral dat deze prijs ons meer bekendheid gaat geven.'

Stemmen

Met enkel de stemmen van het publiek zijn ze er straks nog niet: het initiatief met de meeste stemmen krijgt een van de tien finaleplaatsen. Een jury kiest na een dag met pitches negen andere genomineerden. Uit die tien worden door de jury de drie uiteindelijke winnaars gekozen.
De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan drie projecten in Nederland en de Cariben. Om deel te nemen moet het project zichzelf aanmelden en zich inzetten voor een betere buurt. Ieder jaar worden er 50 kanshebbers genomineerd voor de prijs van wie er uiteindelijk drie een prijs winnen. Elke winnaar ontvangt 25.000 euro en een beeldje gemaakt door Prinses Beatrix.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!