Den Haag verwijdert pro-Oekraïne straatnaambord bij Russische Ambassade

© Axel Wicke
DEN HAAG - Een naambordje dat een fietspad bij de Russische ambassade omdoopte tot 'Glorie voor Oekraïne Laantje' is woensdagmiddag door de gemeente verwijderd. 'Je mag niet zo maar borden ophangen', aldus een woordvoerder van de gemeente. Bewoners van de wijk Zorgvliet hadden eerder deze week een voet- en fietspad in de buurt van de ambassade van Rusland met het eigen bord omgedoopt tot 'Slava Ukraini Laantje'.
Slava Ukraini betekent vrij vertaald 'Glorie voor Oekraïne'. De bewoners hadden daaronder de naam van de Russische inval in Oekraïne laten drukken: 22 februari 2022.
Ondanks dat de gemeente het bord liet weghalen, was er in de politiek ook sympathie voor de actie. Partij voor de Dieren (PvdD) reageerde enthousiast op het bewonersinitiatief om zelf een bord te plaatsen. 'Wij waren bij de onthulling van het 'Slava Ukraini Laantje' en hoorden direct veel positieve reacties van voorbijgangers', meldt de partij op Twitter. Bewoners van Zorgvliet wilden al langer dat het gebied een nieuwe naam zou krijgen. Een motie die daartoe opriep werd verworpen in de gemeenteraad.

Solidariteit

Ook door PvdD gestelde vragen over het onderwerp kregen het antwoord dat er geen bord bij het naamloze pad zou komen. 'Hoewel het college uiteraard van mening is dat het een goede zaak is om solidariteit te tonen met de afschuwelijke situatie in Oekraïne is het staand beleid om geen vrij liggende fietspaden van een naam te voorzien. En het genoemde fietspad is een vrij liggend fietspad', reageerden burgemeester en wethouders.
Omdat het vernoemen van een straat aan regels gebonden is en je niet zomaar zelf een bord mag ophangen is het bord 'Slava Ukraini laantje' alweer weggehaald. 'Regels gelden voor iedereen, maar je mag niet zomaar zelf borden ophangen. Daarom is het weer weggehaald', laat een woordvoerder weten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!