Wethouder over rotzooi Zuiderpark: 'Je moet wel blind zijn om alle prullenbakken niet te zien'

Foto via Charles Crown (Stichting Zuiderpark)
Foto via Charles Crown (Stichting Zuiderpark)
DEN HAAG - 'Ik kan het niet alleen, ik heb mensen nodig die zich aan de regels houden', zegt wethouder Anne Mulder (VVD) over het afvalprobleem in de stad. Het Zuiderpark en Madestein lagen afgelopen Pinksterweekend bezaaid met rotzooi na de vele picknicks en barbecues tijdens het mooie weer. Onnodig, vindt de wethouder. 'Er staan 40 grote barbecue-afvalbakken, 70 gewone prullenbakken en zes ondergrondse containers', zegt hij in Bob Staat Op.
Rondom prullenbakken in het Zuiderpark lag allerlei rotzooi; van vuilniszakken tot een complete barbecue. De Stichting Zuiderpark baalt van de rommel. 'Neem gewoon een vuilniszak mee, gooi je rotzooi daar in en gooi het thuis weg', zei Charles Crownd van de stichting eerder deze week in Bob Staat Op.
'Ik heb die beelden ook gezien', zegt Mulder. 'Daar voelen we ons ontzettend verantwoordelijk voor.' Hij snapt het dat inwoners hierover aan de bel trekken. 'Je wilt in een schone stad wonen.'
© Frank Jansen (gemeente Den Haag)

'Genoeg prullenbakken'

Maar hij vindt ook dat er een verantwoordelijkheid bij de bezoekers ligt. Want er staan echt genoeg prullenbakken. 'En die zaten dit weekend ook niet vol. Dat is ontzettend jammer, want daardoor wordt het park onnodig vies.'
Je moet wel blind zijn om ze niet te zien
Volgens de wethouder staan er in het Zuiderpark 40 grote barbecue-afvalbakken, 70 gewone prullenbakken en zes ondergrondse containers. 'Dan moet je wel blind zijn om ze niet te zien.' Ook wordt er extra schoongemaakt door een extra weekendploeg met het mooie weer.

Afvalplan

Het zorgt voor een dilemma bij de wethouder en gemeente. Hij is bang dat mensen denken: 'De gemeente ruimt het toch wel op, ik gooi het van me af. Dat wil je ook niet'.
Voor de zomer komt de gemeente met een afvalplan om te voorkomen dat mensen hun vuilniszak naast de ondergrondse container blijven zetten. Daarvoor zetten ze onder andere gedragspsychologen in. 'Hoe kan je een orac zo inrichten dat ze het er in gooien? Uit onderzoek blijkt dat het bijvoorbeeld met citroengeur, dan schijnen mensen zich schoner te gedragen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!