Oud-wethouders Baldewsingh en Guernaoui over gespreksleider Bruno Bruins

Rabin Baldewsingh en Rachid Guernaoui
Rabin Baldewsingh en Rachid Guernaoui
DEN HAAG - De Haagse oud-wethouder en voormalig minister Bruno Bruins (VVD) gaat de komende weken als gespreksleider praten met alle partijen in de raad over de gevolgen van de vrijspraak van de oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag. Guernaoui is tevreden met deze nieuwe stap, Haagse oud-wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) betwijfelt daarentegen wat Bruins kan bewerkstelligen. Dat zeiden zij zaterdagochtend in het radioprogramma Spuigasten van Den Haag FM.
Een meerderheid van de gemeenteraad besloot vorige week donderdag tot het aanstellen van een onafhankelijke gespreksleider. Die moet in kaart gaan brengen hoe de Haagse raad verder moet, nu De Mos en Guernaoui door de rechter zijn vrijgesproken van corruptie. Bruno Bruins gaat deze gesprekken voeren met de partijen uit de gemeenteraad. De oud-wethouders Baldewsingh en Guernaoui zijn het erover eens dat Bruins hiervoor uiterst geschikt is.
'Hij is integer en een echte Hagenaar', zegt Baldewsingh. Hij vervolgt: 'Wat mij betreft dus een uitstekende keuze.' Al is de oud-wethouder minder enthousiast over de keuze om een gespreksleider aan te stellen.

'Triest'

'Het is in en in triest dat het zover moet komen', vindt Baldewsingh. Hij heeft het idee dat de Haagse gemeenteraad de stad en haar inwoners te veel uit het oog verliest bij het debat over de gevolgen van de vrijspraak van De Mos en Guernaoui. 'De manier waarop de raad zich buigt over deze kwestie en daarbij totaal geen rekening houdt met wat goed is voor de stad vind ik kwalijk'.
Baldewsingh had het net als collegepartijen Groenlinks en PvdA graag anders gezien. De partijen stemden deze week tegen het voorstel voor een gespreksleider, omdat zij vrezen dat de gespreksronde teveel op een formatie gaat lijken. Ook hij is hier bang voor. Daarnaast vraagt hij zich af wat het nut is van de gespreksleider. 'Het is nog helemaal niet duidelijk wat hij gaat bewerkstelligen'.

'Het gaat om politieke wil'

Guernaoui heeft juist vertrouwen in een goede uitkomst, hij ziet de aanstelling van Bruins als gespreksleider als een stap voorruit. 'We hebben eerst zelf veel gesprekken gevoerd in de raad en dat heeft geleid tot een gespreksleider.' Dat al deze gesprekken tijd kosten is volgen hem geen probleem. 'Dit soort processen gaan niet van vandaag op morgen, sommige processen hebben tijd nodig.'
Het zijn voornamelijk de politiek inhoudelijke verschillen die de kwestie lastig maken en ervoor zorgen dat het tijd kost voor de raad eruit is. Volgens Guernaoui hoeven deze verschillen helemaal geen probleem te zijn. 'Als de politieke wil er is, komen we er inhoudelijk ook wel uit.'
Spuigasten is het politieke radioprogramma op Den Haag FM. Elke zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur ontvangen Maaike Kraaijeveld, Ron Fresen en Jeanneau van Beurden bij toerbeurt hun gasten in de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Met elke week de politieke column van Marcel Verreck.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!