Start haringseizoen week uitgesteld, Vlaggetjesdag gaat wel door

© Richard Mulder
DEN HAAG - De start van het haringseizoen is uitgesteld tot vrijdag 23 juni, dat heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging vandaag bekendgemaakt. De uitstel is nodig omdat de vis nog niet vet genoeg is. Het haringseizoen zou eigenlijk 14 juni beginnen. Vlaggetjesdag gaat op 17 juni wel gewoon door. 'Vanwege de grote omvang en praktische redenen.'
Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe wordt nu op donderdag 22 juni geveild. Daarmee wordt jaarlijks het startschot gegeven voor het seizoen. De opbrengst van het eerste vaatje gaat dit jaar naar de voedselbank.
'We starten het haringseizoen alleen met haring die van goede kwaliteit is. Op basis van de ontwikkeling van de haring gedurende de afgelopen dagen, weten we dat de vetopbouw nu meer dan voldoende is om met de verwerking tot Hollandse Nieuwe te kunnen starten', zegt Gerbrand Voerman, voorzitter van de groothandelsvereniging.

Oorzaak

De lage ontwikkeling van de haring komt waarschijnlijk door lagere watertemperaturen en het beperkte aantal zonuren op de vangstgronden. Als er daardoor niet genoeg plankton kon groeien, had de haring te weinig te eten, legt Allie Simonis van de gelijknamige vishandel uit in Bob Staat Op.
Ondanks dat de kwaliteit van de vis afgelopen weekend wel is verbeterd, wordt de opening van het seizoen toch uitgesteld. 'Vanwege de vereiste tijd die nodig is voor een zorgvuldige verwerking en distributie.'

Vlaggetjesdag

Vlaggetjesdag gaat zaterdag 17 juni gewoon door. 'Met de haring van vorig jaar. Dat is het voordeel aan haring, je kan het goed conserveren', zegt organisator Peter Boelhouwer.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!