Verbouwing sporen Den Haag Centraal om meer treinen te kunnen laten rijden

Den Haag Centraal
Den Haag Centraal © Pixabay
DEN HAAG - De komende jaren wordt er verbouwd bij Den Haag Centraal, zodat er in de toekomst meer treinen kunnen rijden. Er komen niet zozeer sporen bij, maar alles wordt wel makkelijker en slimmer gepland, aldus een woordvoerder van ProRail. 'Met het omleggen van een spoorboog haal je al vijftien seconden winst per trein.'
De spoorbeheerder verwacht dat er in de toekomst meer treinen gaan rijden door de bevolkingsgroei en doordat mensen een duurzaam alternatief kiezen. Daarom moet het makkelijker worden om meer treinen te laten rijden. 'Als je nu naar Den Haag rijdt kom je in een sjoelbak van wissels terecht. Dat gaan we sneller en beter maken', aldus ProRail.
Dit jaar zijn de voorbereidende werkzaamheden begonnen, want er moet veel gebeuren. Zo gaan de sporen 11 en 12 weer gebruikt worden voor de trein. Ook worden de sporen tussen het station en het Schenkviaduct opnieuw ingericht en wordt een groot aantal wissels weggehaald.
Door het aanpassen van perrons en perronsporen komt de vloer van (nieuwe) treinen op gelijke hoogte met het perron. Dat maakt instappen makkelijker en zelfstandig reizen voor iedereen mogelijk. Ook een aanpassing van de infrastructuur op station Laan van NOI is onderdeel van het project.

April 2024

Het eerste traject dat aan de beurt is, is de route richting Leiden en Amsterdam. Vanaf april 2024 wordt er aan de sporen 9 tot en met 12 gewerkt. Vanaf april 2025 zijn de sporen 5 tot en met 8 richting Gouda en Utrecht aan de beurt. En de sporen 1 tot en met 4 richting Rotterdam.
De precieze planning van de aanpassingen is nog niet bekend. Ook is het nog niet duidelijk wat de gevolgen voor de reizigers zullen zijn. Daarover wordt later meer bekend, aldus ProRail.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!