Vijf dagen The Ocean Race: alles wat je moet weten over het zeilevenement op Scheveningen

Finish Volvo Ocean Race 2018
Finish Volvo Ocean Race 2018 © Richard Mulder
DEN HAAG - Vijf dagen lang staat Scheveningen vanaf zondag in het teken van het zeilevenement The Ocean Race. Of je nou van zeilen houdt of niet, er is van alles te doen op het gratis evenement. Wij zetten een paar dingen voor je op een rij. Ook lees je hier meer over de bereikbaarheid van Scheveningen tussen 11 en 15 juni.
Bijna vijf maanden is de vloot van The Ocean Race al onderweg. Op 11 juni komen schepen aan in de haven van Scheveningen, de laatste tussenstop voor de finish in Genua. De zeilers hebben er dan al zo'n 60.000 kilometer op zitten. De verwachting is dat zondag rond 14.00 uur de eerste zeilboten op Scheveningen arriveren.
De boten liggen vervolgens vijf dagen in de haven. En daar kan je behoorlijk dichtbij komen om ze te bewonderen. Zo zie je hoe de crew de boot onderhoudt en hoe een zeiler in de mast klimt om bijvoorbeeld iets te repareren.

Races

De tussenstop is voor de schippers en bemanningsleden ook het moment om hun familie te zien, die hebben ze soms al weken of maanden niet in de armen kunnen sluiten. Maar het is niet alleen ontspannen deze dagen. Tijdens de In-Port Races doen ze dinsdag en woensdag spectaculaire wedstrijden voor de kust.
Wil jij nou weten hoe het is om mee te doen aan zo'n zeilwedstrijd? Bij The Ocean Race Experience leer je daar meer over. Hoe is het om een half jaar op zee te zitten? Test hoe comfortabel (of juist niet) zo'n hangmat aan boord is en ga de strijd aan met de sterkste tegenstanders. Ook wordt er een film getoond over hoe heftig het er aan toe gaat op de oceaan.

Ocean Live Park

Maar er is nog meer te doen dan. Er wordt een compleet Ocean Live Park opgezet met allerlei entertainment, eetkraampjes, demonstraties en spelletjes. Zo kunnen kinderen allerlei wateractiviteiten doen zoals Aquabubble of Aquaroller. Ook zijn er kite-, zeil- en surfsimulaties waar het door een VR-bril net is alsof je zelf op zee zit. En met een e-game kan je proberen zelf The Ocean Race proberen te winnen.
Ook aan muziek is gedacht, zo zijn er verschillende Haagse artiesten die optreden: Pat Smith, Billy the Kit, Jonas Brøg, AVA NOVA, Kopsmart en Flaire. Bij het Foodtruck Stage zijn er ook nog optredens van bijvoorbeeld Het Schevenings Vissersvrouwenkoor. En er is straattheater met bellenmakers, tovenaars en zeewezens.

Locatie

Het terrein bestaat uit het Ocean Live Park in het Havengebied en het wedstrijdgebied op het water van de Noordzee. Het Ocean Live Park in het Havengebied bestaat uit de eerste en tweede haven. De hoofdingang van het Ocean Live Park is via de tweede haven.
Op zondag gaat het Ocean Live Park om 12.00 uur open, de andere dagen al om 11.00 uur. Alle dagen gaat de poort om 21.00 uur dicht. De toegang is gratis.
Afbeelding: The Ocean Race
Afbeelding: The Ocean Race

Bereikbaarheid

De havengebieden worden tijdens The Ocean Race niet afgesloten en zijn wandelend altijd vrij toegankelijk. Wel is een klein deel van het gebied tijdens het evenement afgesloten voor auto's en worden (drang)hekken geplaatst om bezoekersstromen in goede banen te leiden. Als het nodig is worden wel drukke wegen of kades tijdelijk afgesloten.
Woningen en bedrijven blijven bereikbaar, ook voor leveranciers en pakketdiensten. Wel kan het voorkomen dat je niet voor de deur kunt parkeren. Ook de havenhoofden blijven vrij toegankelijk.
De organisatie adviseert bezoekers zoveel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Ook is er een pendelboot van de Willemsvaart waarmee je naar Scheveningen kan. Alles over het vervoer vind je op deze pagina van de website van The Ocean Race.
De Aldi-supermarkt ligt midden in het evenemententerrein en is de hele periode lopend en per fiets bereikbaar. Parkeren is echter niet mogelijk. Wie met de auto boodschappen wil doen kan het beste parkeren aan de Schokkerweg.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!