Duur en lang onderzoek: beschermde vleermuizen houden woningisolatie op

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Johannes Giez/Unsplash
DEN HAAG - Het CDA vindt dat vleermuizen voor teveel vertraging zorgen bij het isoleren van huizen. Raadslid Hinke de Groot vertelt dat veel isolatieprojecten dreigen vertraagd of helemaal stopgezet te worden, vanwege het dure onderzoek dat gedaan moet worden naar de aanwezigheid van de beschermde diersoort. 'Terwijl we het isoleren juist moeten stimuleren.'
Haagse bewoners die hun huis willen isoleren, moeten hun spouwmuur eerst laten controleren op vleermuizen. De vleermuis is namelijk een beschermde diersoort en het beestje doden of storen in zijn leefomgeving is verboden.
Voordat je je spouwmuur kunt laten isoleren, volgt daarom een wettelijk vereist ecologisch onderzoek, waarbij een ecoloog meerdere keren per jaar moet langskomen om te kijken of er vleermuizen zijn.

Duur onderzoek

Het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld over het ecologische onderzoek naar vleermuizen. De partij is bang dat de hoge kosten en de lengte van het onderzoek ervoor zorgt dat isolatieprojecten vertraging oplopen of mensen er helemaal vanaf zien.
'Voor zo'n onderzoek moet je 5000 à 6000 euro betalen', vertelt het raadslid in Bob Staat Op. Dat is vaak drie keer zo duur als het isoleren zelf. We moeten dat isoleren juist versnellen, vindt het CDA. 'Het is goed voor het klimaat en voor de portemonnee van bewoners.' Helemaal lak aan de vleermuis heeft De Groot naar eigen zeggen niet. 'Natuurlijk moet je er rekening mee houden, maar we slaan nu echt door in de bureaucratische regeltjes.'

Andere gemeenten

In andere gemeenten lopen volgens het CDA al procedures rondom isolatieprojecten. 'Het probleem speelt daar al. Wij moeten daarop anticiperen, voordat het isoleren hier ook stil komt te liggen', vindt De Groot. Maar hoe kan Den Haag als stad ingaan tegen de door Europa ingestelde Wet Natuurbescherming?
De Groot: 'De vleermuis blijft beschermd, maar we moeten samen gaan kijken hoe we voorkomen dat het isoleren van huizen stil komt te staan en we geld uitgeven aan duur en langdurend ecologische onderzoek. Zou dat bijvoorbeeld niet sneller kunnen? Het belangrijkste is dat we mensen ontzorgen bij het isoleren van hun huis. Anders is dat niet meer aantrekkelijk.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!