Kinderen krijgen eigen vragenuur: 'Je kan ze niet vroeg genoeg betrekken bij de politiek'

Raadszaal Den Haag
Raadszaal Den Haag © Richard Mulder
DEN HAAG - 'Hoe word je burgemeester?', 'Hoe zwaar is de ambtsketen?', maar ook vragen over verkeersveiligheid en pesten op school. Kinderen kunnen donderdag in de gemeenteraad hun vragen stellen aan burgemeester Jan van Zanen en raadsleden tijdens het eerste Kindervragenuur.
Het voorstel voor een speciaal vragenuur voor kinderen in de gemeenteraad kwam van D66. Toenmalig raadslid Fonda Sahla stelde in 2020 voor om, naar landelijk voorbeeld, ook lokaal kinderen te betrekken bij de politiek. De Tweede Kamer organiseert sinds 2018 al een kindervragenuur.
Het was de bedoeling dat Den Haag snel zou volgen, maar corona gooide roet in het eten. In 2021 stond de eerste editie gepland. Die is uiteindelijk verschoven naar donderdag 8 juni 2023.
Er wordt met blijdschap gereageerd dat het nu wel doorgaat. 'Eindelijk wordt het initiatief van Fonda uitgevoerd', reageert Dennis Groenewold van D66. 'Je kan kinderen niet vroeg genoeg betrekken bij de politiek', vindt collega Caroline Verduin.

Leerlingen van drie scholen

Voor het eerste kindervragenuur zijn klassen (groep 7 of 8) van drie scholen uitgenodigd: De la Reyschool, Prinses Marijkeschool en Kindcentrum Vroondaal. Zij deden eerder mee Democracity van ProDemos. Daarin bouwden leerlingen een fictieve stad en leerden welke keuzes er dan gemaakt moeten worden. 'Ze hebben al een beetje door hoe het werkt', meldt de griffie van de gemeenteraad.
Morgen mogen die leerlingen eigen vragen stellen, aan raadsleden van verschillende partijen en aan burgemeester Van Zanen zelf. Het is de bedoeling dat het niet bij deze ene keer zal blijven en dat er vaker leerlingen in de raadszaal zullen zitten om politici vragen te stellen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!