Woede en verslagenheid bij Haags solidariteitsprotest voor vermoorde student Sanda (20)

DEN HAAG - De woede om het lot van vermoorde Belgische student Sanda Dia (20) en de milde straffen voor de daders, is overgewaaid naar Nederland. Woensdag was er een solidariteitsprotest voor de Belgische ambassade. De zaak van Sanda werd internationaal nieuws toen hij in 2018 op gruwelijke wijze om het leven kwam tijdens een dertig uur durende ontgroening in Leuven.
Sanda Dia, kind van een Senegalese vader en Belgische moeder, was derdejaars student aan de KU Leuven, toen hij zich wilde aansluiten bij studentenclub Reuzegom. De club stond erom bekend voornamelijk te bestaan uit blanke jongens uit de Antwerpse elite, waarvan de oud-leden belangrijke maatschappelijke posities bekleden.
Voorafgaand aan het lidmaatschap moest Dia, samen met twee andere nieuwelingen, een doopritueel ondergaan. De drie moesten begin december 2018 in een kuil met ijskoud water staan terwijl clubgenoten over hen heen plasten. Ze moesten daarnaast een levende goudvis doorslikken met heel veel visolie en een levend vermalen muis opeten. Ze kregen geen water te drinken. Dia raakt uiteindelijk bewusteloos, maar zijn mede-studenten deden niets. Pas uren later werd hij onder druk van een student medicijnen naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij twee dagen later aan meervoudig orgaanfalen.
Racisme
De Reuzegommers waren ondertussen bezig hun sporen uit te wissen. Toch werden video's gevonden van een roerloze Dia die op de grond lag, maar ook van leden van de vereniging die een allochtone dakloze toezongen met 'Handjes kappen, de Congo is van ons.' De dood van Sanda heeft volgens velen dan ook alles te maken met klassenjustitie en racisme. 'Ze scholden hem uit voor neger en zeiden dat hij maar moest gaan schoonmaken. Waarom? Omdat de zwarten moeten werken voor de blanken, zeiden ze tegen hem', vertelt deze woensdag een student die als een van de sprekers op het Haagse protest staat.

Het protest in Den Haag werd georganiseerd door Zwart Manifest, Bij1, België kan Het en de Haagse Stadspartij. Ook Extinction Rebellion deelde de oproep om aan het einde van de middag naar de Johan van Oldenbarneveltlaan te komen. Het tijdstip van 15.30 uur werd gekozen omdat de ambassade dan nog open is. 'We willen gehoord worden door ze', aldus Zwart Manifest. 'Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van Sanda. Het had ons broertje of onze zoon kunnen zijn.'
Lage straffen
De achttien Reuzegommers werden op 26 mei dit jaar veroordeeld tot werkstraffen van 200 tot 300 uur en boetes tot 400 euro. Ze krijgen geen strafblad. Te lage straffen, vinden veel mensen. In België ging men twee dagen geleden al de straat op om te protesteren. 'Hoe kan een mensenleven maar 400 euro waard zijn?', vraagt Makala, die in Den Haag bij het protest is, zich af. 'Je krijgt een hogere straf voor diefstal.'
'Dit zijn alle daders. Inclusief de mensen die in de groepchat zaten en hielpen met dingen verborgen houden', vertelt een jonge vrouw, wijzend naar haar kartonnen bord met namen. Belgische vlogger Acid maakte die namen, die eigenlijk geheim moesten blijven, vorige week bekend in een video op YouTube. 'Terecht', vinden ze bij het protest. 'Deze studenten mogen niet zomaar verder gaan met hun leven en de leiders van morgen worden', zegt een moeder, die het podium even op mag klimmen.

De twee minuten stilte die worden gehouden voor Sanda lijken langer te duren. De aanwezigen staren bedrukt voor zich uit. Sommigen van hen met zelfgemaakte bordjes met teksten als 'Sanda, je wordt niet vergeten' erop. Het verdriet en de woede om de dood van de jonge student is voelbaar. Een voor een leggen de aanwezigen bloemen voor hem neer. 'Ik voel mee met zijn familie', zegt de 57-jarige Maria geëmotioneerd, terwijl ze een roos neerlegt. 'Ik heb zelf een zoon van zijn leeftijd die net is begonnen met studeren en dit is je grootste nachtmerrie als ouder.'