Nieuwe tramlijn via Binckhorst komt er definitief

© HTM
DEN HAAG - Het is definitief: er komt een tramlijn van Den Haag, via de Binckhorst naar Rijswijk en Voorburg. De Haagse gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met het plan, maar wel onder een aantal voorwaarden.
'Ik durf dit met recht een masterplan te noemen', zegt Binckhorst-wethouder Robert van Asten (D66) donderdag. 'Hier zijn uren, weken, maanden aan onderzoek ingestoken en ik wil iedereen op dit stadhuis bedanken. En ook daarbuiten, want dit is echt een opgave geweest, waar we jaren aan hebben gewerkt met de gemeenten Rijswijk, Voorburg en het Rijk.'
De opgave waar Van Asten het over heeft is de planvorming voor een losliggende trambaan die reizigers in 2030 snel van Den Haag Centraal, via de Binckhorst, in Voorburg of Delft brengt. En dat plan kan worden uitgevoerd, nu ook de Haagse gemeenteraad er mee in heeft gestemd, schrijft Omroep West.

Punten van zorg

Dat was vooraf geen gegeven. De gemeenteraden van Rijswijk en Voorburg gingen vorige week al in ruime meerderheid akkoord, maar pas na een reeks toezeggingen van hun wethouders over een aantal punten van zorg. Omwonenden van de nieuwe route hebben bijvoorbeeld zorgen over trillingen in hun huis en over de toenemende verkeersdrukte, als de trambaan ten koste gaat van ruimte voor de auto.
Deze zorgen klonken vorige week ook in Haagse raadszaal, tijdens een commissievergadering over de plannen. Buiten de verkeersdruk uitten commissieleden hun vrees voor huisvesting van ondernemers op de Binckhorst en over de gevolgen van die nieuwe lijn voor andere tramverbindingen in Den Haag. In een reactie zei Van Asten dat hij die zorgen kan wegnemen, maar pas nádat de raad zou instemmen met de voorgestelde tramlijn. Want in een volgende fase wordt onderzocht hoe de plannen precies worden uitgevoerd.
De tramlijn loopt van Den Haag CS via de Binckhorst naar station Voorburg en naar Delft
De tramlijn loopt van Den Haag CS via de Binckhorst naar station Voorburg en naar Delft © Gemeente Den Haag
Voor de Haagse raadsleden lijkt dat voldoende geruststelling, want tijdens de raadsvergadering deze donderdag verzamelden ze vooral toezeggingen voor de toekomst na de stemming. Zo dienden coalitiepartijen CDA, GroenLinks, VVD en D66 een motie in om te onderzoeken welke maatregelen de doorstroom rond de Binckhorst voor de uitvoering al kunnen verbeteren.
In een andere motie verzochten SP, ChristenUnie-SGP, Partij voor de Dieren en D66 het college om onderzoek te doen naar de toekomstige lijnvoering, voordat het volgende ontwerp aan de raad wordt voorgelegd. En in de motie Peeck en Klokkenburg riepen onder meer Caroline Peeck (VVD) en Judith Klokkenburg (ChristenUnie-SGP) op om ondernemers zo nodig te helpen bij het vinden van een nieuw onderkomen.

Automobilist

Stevige kritiek was er alleen te horen uit de kelen van DENK, Hart voor Den Haag en PVV. De drie partijen zijn vooral bezorgd over de gevolgen voor de automobilist. Dat dit 'masterplan' het ook voor deze weggebruiker beter moet maken, vinden zij niet realistisch. 'Kijk eens buiten het stadhuis', aldus PVV-raadslid Sebastiaan Kruis.
Dat commentaar bracht wethouder Robert van Asten niet van zijn stuk. Hij zegde toe dat hij met bijna alle moties aan de slag gaat en bleef benadrukken dat hij de raad op de hoogte blijft houden van alle onderzoeken en ontwikkelingen. 'Ik verwacht het voorlopige ontwerp in 2026. Daarvoor ontvangt u allerlei voortgangsrapportages. Als dan blijkt dat er meer onderzoek nodig is, zullen we dat doen.' Met de vrijgestelde 575 miljoen euro, grotendeels afkomstig van het Rijk, is er volgens Van Asten ook voldoende geld beschikbaar.

Grote meerderheid stemt in

Deze toezeggingen waren genoeg voor het overgrote deel van de raad, zo bleek aan het einde van de avond. Alleen Hart voor Den Haag, PVV, DENK en Forum voor Democratie stemden tegen, wat betekende dat een grote meerderheid instemde. Een motie over onderzoeken naar de lijnnetkaart werd eveneens aangenomen, net als de roep om ondersteuning van ondernemers.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!