Illegale nagelstudio in tuin en 15 mensen in appartement: grote controle Rustenburg-Oostbroek

Overbewoning bij controle
Overbewoning bij controle © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Overbewoning, onjuiste inschrijvingen en achterstallig onderhoud. Bij een controle van de Haagse Pandbrigade in de wijk Rustenburg-Oostbroek bleken er in 77 van de 79 bezochte woningen dingen niet op orde.
De leefbaarheid in de wijk staat flink onder druk en daarom hield de brigade er een grote actie. Er was in het bijzonder aandacht voor het onrechtmatig gebruik van woningen, illegale bouw en achterstallig woningonderhoud.
Dat bleek in veel van de bezochte woningen het geval te zijn. Zo sliepen er vijftien mensen in een klein appartement, woonden drie mensen in een schuur en werd er een illegale nagelstudio in een tuin gevonden. Negen personen verbleven onrechtmatig in Nederland en zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

Achterstallig woningonderhoud

Er werd dertig keer achterstallig woningonderhoud geconstateerd. Bij negen adressen ontbrak een huisvestingsvergunning. Van 101 personen klopte de inschrijving van de basisregistratie personen niet: 43 mensen stonden ingeschreven op een adres waar ze niet woonden, en 58 personen woonden ergens zonder daar ingeschreven te zijn.
Ook werd vier keer uitkeringsfraude geconstateerd en werd een pand gesloten.

'Keihard nodig'

De handhavingsacties zijn volgens wethouder volkshuisvesting Martijn Balster (PvdA), die aanwezig was, 'keihard nodig'. 'Bewoners van Rustenburg-Oostbroek maken zich zorgen over hun wijk. De resultaten laten zien dat dit terecht is en dat dit soort handhavingsacties keihard nodig zijn: illegale bouw, fraude met adresinschrijvingen en overbewoning en achterstallig onderhoud.'
De zorgen van bewoners worden volgens de wethouder serieus genomen. 'Samen met bewonersorganisatie BORO werken we – en daar ben ik blij mee – aan een plan om de leefbaarheid in deze wijk te verbeteren.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!