Verdeeldheid over jaarrond laten staan van strandtenten

© denhaag.com
DEN HAAG - Moeten onze Haagse strandtenten jaarrond kunnen blijven staan inplaats van ieder seizoen opnieuw opbouwen en afbreken? Raadsleden Alexander Roep (VVD) en Robert Barker (PvdD) gingen er zaterdagochtend over in debat tijdens het radioprogramma Spuigasten van Den Haag FM.
Het jaarrond laten staan van de strandtenten is voordelig voor de strandtenthouders. Zo scheelt het veel werk en kosten om de strandtenten niet elk seizoen weer te moeten opbouwen en afbreken. Aan de andere kant is de vraag of het wel wenselijk is om dit te doen. Het laten staan van de paviljoens beïnvloedt de ruimte en de vraag is wat de gevolgen voor de natuur zullen zijn.

Duurzaam

Beide raadsleden spelen in op duurzaamheid. 'Om te verduurzamen zijn grote investeringen nodig', zegt Roep. 'Om deze mogelijk te maken moeten we permanente bouw mogelijk gaan maken voor de ondernemers aan de kust.' Barker is het hier niet mee eens. 'Het beste voor de natuur is als de strandtenten er helemaal niet zouden zijn', zo stelt hij. 'Door de strandtenten jaarrond te laten staan verg je juist nog meer van de natuur, dat komt de duurzaamheid niet ten goede.'
Roep is het eens met Barker dat we de natuur moeten beschermen, 'dus laten we stoppen met twee keer per jaar honderden zeecontainers door het natura 2000 gebied te jagen.' Hij pleit ervoor om de strandtenten nog een keer af te breken en daarna serieus en duurzaam op te bouwen. Barker is het eens om nog een keer af te breken, maar vindt het een beter idee om het opbouwen vervolgens achterwege te laten.
Dit geldt volgens hem niet voor alle strandtenten. 'We moeten hierbij een duidelijk onderscheid maken tussen Scheveningen en de strandtenten bij de kwetsbare natuurgebieden.' Volgens Barker kunnen op Scheveningen prima wat strandtenten jaarrond blijven staan, maar is van mening dat het beter is om het aantal bij de natura 2000 gebieden te beperken. Hiermee snij je de ondernemers en omwonenden volgens Roep in de vingers.

Commercialisering

Barker vreest voor vercommercialisering van de strand, waarvan hij nu al vindt dat het op veel plekken misgaat. 'De stranden zijn van iedereen, zorg er dan ook voor dat iedereen ervan kan genieten', zegt hij. 'Kijk naar de standhuisjes, hier kunnen een aantal toeristen van genieten en de rest moet er tegenaan kijken.'
Ook vreest hij dat als de strandtenten in de winter mogen blijven staan, deze dan binnen de kortste keren ook jaarrond geopend zullen zijn. 'Zo komt de natuur nooit tot rust, daar moeten we voor waken.' Volgens Roep is het niet de intentie om de standtenten ook jaarrond open te houden, 'dit willen de meeste strandtenthouders niet eens'.
Spuigasten is het politieke radioprogramma op Den Haag FM. Elke zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur ontvangen Maaike Kraaijeveld, Ron Fresen en Jeanneau van Beurden bij toerbeurt hun gasten in de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Met elke week de politieke column van Marcel Verreck.
Beluister hier de hele uitzending.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!