Dierenambulance start crowdfunding voor reparatie kapotte ambulance: 'Hij moet gemaakt worden'

DEN HAAG - Slecht nieuws voor de Dierenambulance Den Haag. In de drukste maanden van het jaar heeft de motor van een van de ambulances het begeven. Het kost bijna 7.000 euro om een nieuwe te laten plaatsen. Om dat mogelijk te maken is de Dierenambulance een crowdfunding gestart. 'Ze rijden dag en nacht. Er wordt heel veel mee gereden. Dus ze slijten heel snel', vertelt Anouk Korporaal.
Een van de ambulances stopte er onlangs mee. Dat gebeurde op de snelweg, waarna de wagen is weggesleept. Het was eenzelfde scenario als twee jaar geleden toen ambulancechauffeur Anita ook al meemaakte dat er problemen waren met een van de wagens.
Net als in 2021 bleek bij de garage dat de motor vervangen moet worden. En dat kost 6.987 euro en 19 cent. Om dat geld in te zamelen is de organisatie, die bijna volledig afhankelijk is van donaties, een crowdfunding gestart. 'We kunnen iedere donatie, klein en groot, goed gebruiken', staat op sociale media te lezen.
'We kunnen niet zonder vijf ambulances'
De kapotte ambulance staat nu bij de garage te wachten tot deze gerepareerd kan worden. Het is van de crowdfunding afhankelijk wanneer hij weer zou kunnen rijden. De hoop is dat het streefbedrag snel gehaald wordt zodat de wagen dit seizoen weer kan rijden.
Alle vijf de ambulances zijn hoognodig, weet Korporaal. 'We kunnen niet zonder vijf ambulances, dan zouden we dieren moeten laten liggen of meldingen moeten langer wachten en dat we willen niet. Hij moet gemaakt worden.'
Bij de Dierenambulance zijn ze afhankelijk van donateurs. Dat geld wordt onder meer gebruikt om de dierenartsen te betalen en voor het onderhoud van de ambulances. Omdat dat snel in de papieren loopt blijft er weinig over om te kunnen sparen.
Hoogseizoen
De zomermaanden (juni, juli en augustus) zijn de drukste voor de hulpverleners van Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst 's-Gravenhage e.o.. Ze krijgen ruim 200 telefonische meldingen per dag en er worden ruim 2.000 ritten gemaakt met vijf ambulances.
Dat een van de wagens er een aantal weken geleden mee op is gehouden is een ongelukkige timing. Vanwege het hoogseizoen voor de hulpverleners, maar ook omdat er nieuwe ambulances onderweg zijn. Maar ook die zijn nog niet klaar voor gebruik. 'We wilden dit seizoen ingaan net twee nieuwe ambulances, maar die zijn nog niet klaar. Het is een heel ongelukkige timing dat er ook nog één stuk is gegaan.'
De hoop is dat er snel genoeg geld wordt opgehaald om de motor te repareren waardoor de wagen weer kan rijden. Tot het zover is wordt met de andere wagens gereden naar de meldingen, maar dat kan dus betekenen dat de wachttijd iets langer zal zijn. 'Hij moet gemaakt worden.'