Afscheidsconcert Golden Earring stap dichterbij dankzij donaties fans

Golden Earring
Golden Earring
DEN HAAG - Golden Earring heeft door de ziekte van bandlid George Kooymans nooit de gelegenheid gekregen om een afscheidsconcert te geven voor de fans. Maar via de achterdeur vertrekken? Dat vond documentairemaker Yaël Vinckx niet kunnen. Dus bedacht ze een plan: Golden Earring geeft geen afscheidsconcert, de legendarische band krijgt er een. Door middel van een crowdfundingsactie is al 30.000 euro opgehaald om de mannen het eerbetoon te geven dat ze verdienen.
'De Earring & ik', heet het eerbetoon. Op 18 oktober vult Ahoy in Rotterdam zich hiervoor met duizend muzikanten die nummers van de Haagse band gaan spelen. Binnen slechts tien dagen doneerden bijna 400 fans van de band in totaal 30.000 euro. 'Het is een fantastische start, maar we hebben wel meer geld nodig’, vertelt Vinckx bij Omroep West.
Want om een concert met ruim 16.000 bezoekers te organiseren, is er wel iets meer nodig dan 30.000 euro. 'Daarom beginnen we nu met de zakelijke donaties. Dus als er nog bedrijven zijn die een bijdrage willen leveren, graag!', vertelt Vinckx. Het geld dat uiteindelijk overblijft, is voor onderzoek naar ALS, de ziekte waaraan George Kooymans lijdt. Vinckx zamelde voor het afscheidsconcert niet alleen geld in, ze ging ook op zoek naar muzikanten die mee willen doen. 'In totaal hebben we er duizend nodig.'

Niet genoeg

'Al honderden mensen hebben zich aangemeld. Van 15-jarige drummers tot een heel koor dat mee wil doen.’ Maar dat is nog niet genoeg: ‘Ik zoek drummers, zangers en gitaristen.' De muzikanten die mee mogen doen, gaan de komende maanden. Eerst op afstand. Daarna volgen drie regionale repetities, waarvan één in het Paard in Den Haag.'
Op de dag zelf is er ook nog een generale repetitie. De duizend muzikanten spelen in totaal vier nummers. Zij vormen het hoofdprogramma. Daarnaast wordt er gewerkt aan een voorprogramma met een aantal bekende artiesten die een duidelijke band met de iconische band hebben. Als de organisatie het voor elkaar krijgt zijn alle bandleden erbij. In ieder geval Rinus, Cesar en Barry zijn op 18 oktober aanwezig tijdens het afscheidsconcert. Als documentairemaker volgt Vinckx vier muzikanten op weg naar het concert.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!