Gemeente gaat met drone veiligheid en legaliteit van bouwwerken controleren

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © Pixabay
DEN HAAG - De gemeente gaat drones gebruiken bij bouwinspecties. Het gaat om een proef tot het einde van het jaar. De drone zal worden gebruikt om te kijken of een verbouwing is uitgevoerd volgens de afgegeven vergunning. Daarnaast wordt het apparaat gebruikt om meldingen over illegale bouwwerken te controleren.
De gemeente meldt dat met een drone controles sneller kunnen worden uitgevoerd en dat er minder overlast is voor bewoners omdat inspecteurs niet meer naar binnen hoeven. Een gecertificeerd bedrijf zal met de drones gaan vliegen terwijl de gemeente de inspecties uitvoert en toeziet op de privacy.
Het is de bedoeling dat de drone gemiddeld één keer per maand op een dag langs verschillende plekken in de stad gaat. De drone vliegt daarbij op een hoogte van 60 tot 100 meter en zou nauwelijks hoorbaar of zichtbaar zijn. Inspecteurs kunnen via een videoverbinding meekijken en aanwijzingen geven. Dat gebeurt op het stadhuis.
Om met de drone te kunnen vliegen moeten vergunningen aangevraagd worden. De privacy is gewaarborgd door de uitvoering van een Data Protection Impact Analyse (DPIA), een check door de Functionaris Gegevensbescherming (FG) en de implementatie van de daaruit voortvloeiende maatregelen. De gemeente stelt dat er alleen foto's van gebouwen of objecten worden gemaakt waar wordt gecontroleerd. Als er toch mensen opstaan worden ze onherkenbaar gemaakt. Bewegend beeld zou niet worden opgeslagen.
Beelden die bij een dossier horen kunnen wel lang bewaard worden, schrijft de gemeente. 'De beelden zijn onderdeel van de dossiers van bouwvergunningen of van de Haagse Pandbrigade. De gemeente moet de beelden daarom even lang bewaren als de dossiers.'
De drone wordt als proef de rest van het jaar ingezet. Daarna wordt gekeken of de gemeente doorgaat met deze manier van controles uitvoeren.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!