Voorschoolse educatie in 2024 gratis voor jonge kinderen

Foto ter illustratie: Taylor Flowe (Unsplash)
Foto ter illustratie: Taylor Flowe (Unsplash)
DEN HAAG - Ouders met jonge peuters die extra hulp nodig hebben op het gebied van sociale ontwikkeling en taal kunnen in Den Haag vanaf 2024 rekenen op gratis voorschoolse opvang. Dat meldt de gemeente. De bedoeling is om kinderen klaar te maken voor de stap naar groep 1. Daar gaan de peuters naartoe als ze 4 jaar oud zijn. In de praktijk betekent dit dat straks al de helft van de kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar in Den Haag gratis naar de voorschoolse opvang kunnen.
De reden hiervoor is dat er op dit moment teveel kinderen met achterstanden naar de basisschool gaan. Dit blijft hen lang achtervolgen. Met hulp van speciale peuterconsulenten gaat Den Haag ouders veel directer benaderen. Die consulenten moeten in september van dit jaar aan de slag gaan in de wijk om ouders te helpen bij het vinden van een geschikte plek voor het kind.
Peuters jonger dan 2,5 jaar in Den Haag Zuidwest krijgen vanaf 1 juli automatisch de mogelijkheid om naar een kinderopvang te gaan. Dat betekent dat ze zestien uur per week naar een voorschoolse educatie kunnen gaan. Dat is een verdubbeling van het gewone aantal uren.

Kwetsbare kinderen

In tegenstelling tot landelijke plannen kiest Den Haag ervoor om ook werkende ouders met kwetsbare kinderen tegemoet te komen. Ook voor deze mensen is de voorschoolse educatie volledig gratis. Verder betaalt de gemeente de ouderbijdrage voor de eerste acht uur van de opvang.
Onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer zegt tegen Omroep West dat de gemeente niet wil wachten op plannen van het kabinet. De wethouder vindt dat de kinderopvang voor alle kinderen gratis zou moeten zijn. Het kabinet stelde de plannen voor grotendeels gratis kinderopvang onlangs uit tot 2027. Dat duurt wat de wethouder betreft te lang, dus begint hij alvast bij de meest kwetsbare peuters in Den Haag.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!