Met de trein van Den Haag naar Londen? GroenLinks ziet 'grote kansen'

DEN HAAG - Station Den Haag Hollands Spoor is een prima alternatief om reizigers op de trein naar Londen op te laten stappen, zolang dat in Amsterdam niet mogelijk is. Dat stelt GroenLinks-fractievoorzitter Maarten De Vuyst. 'We hebben er een koninklijke wachtkamer die we nooit gebruiken.'
Maandenlang rijden er geen Eurostar-treinen van Amsterdam Centraal naar Londen. Dit vanwege een grote verbouwing van het station in de hoofdstad. De werkzaamheden leiden ertoe dat er geen ruimte is voor paspoortcontrole. Een alternatief station op de route, Rotterdam Centraal, lijkt geen optie omdat de de meeste reizigers naar Amsterdam willen. Dat biedt volgens De Vuyst juist wel een mooi perspectief voor Hollands Spoor: 'Ons station ligt op dertig minuten afstand van Schiphol, en 38 minuten van Amsterdam Zuid'.
'Nu dreigt de Eurostar tot elf maanden niet te rijden', vertelt De Vuyst in Bob Staat Op. 'Ik zie enorme kansen.' Den Haag is een prima alternatief voor de hoofdstad. 'Als ze in Amsterdam niet welkom zijn, moeten ze naar Den Haag komen.' De Vuyst wil dat de reizigers in Den Haag vorstelijk op pad gaan. Want de koninklijke wachtkamer zou volgens hem moeten worden gebruikt voor de paspoortcontrole. 'Dat lijkt me een mooie koninklijke ingang naar Londen', zegt hij met een glimlach. Zeker omdat het aantal keren dat de koninklijke familie gebruikt maakt van de wachtkamer volgens hem 'verwaarloosbaar' is.

Investeren in de trein

De oproep van de GroenLinkser is een serieuze. Hoewel het nu gaat om tijdelijk gebruik van het spoor en de wachtkamer, vindt De Vuyst dat Den Haag ook in de toekomst een halte moet blijven. Dit mede omdat op dit moment geen enkele internationale trein de stad aandoet. 'Ik denk dat we moeten investeren in goede treinverbindingen.'
De NOS meldt dat er drie opties zijn waardoor de trein tussen Amsterdam en Londen kan blijven rijden, maar dat daarbij steeds een partij dwarsligt. In eerste instantie zou er dan rondom de marechaussee gebouwd moeten worden, maar dat kan leiden tot vertraging en het uitvallen van treinen. Een tijdelijke terminal is geen optie voor Eurostar, omdat de bereikbaarheid niet is gegarandeerd. Het verplaatsen naar Rotterdam lijkt ook geen goede oplossing omdat Eurostar mikt op reizigers van en naar Amsterdam. Volgen staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) is het daarom onvermijdelijk dat de trein lang niet gaat rijden op de route.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!