'Bont en blauw, en dood', Openbaar Ministerie houdt drietal verantwoordelijk voor dood Andrezj (44)

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Pixabay
DEN HAAG - De mannen die verantwoordelijk zouden zijn voor het mishandelen van de 44-jarige Andrezj uit Polen zouden zeven en acht jaar de cel in moeten. Die straf heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag geëist. De drie mannen sloegen het slachtoffer in elkaar en lieten hem aan zijn lot achter. Hulpdiensten werden te laat gewaarschuwd om de man nog te kunnen redden.
Andrezj werd vorig jaar in april gevonden in een woning in de Minckelersstraat in Laak. 'Bont en blauw, en dood', aldus het OM. Dat was het gevolg van een ruzie die op 17 april 2022 had plaatsgevonden bij zijn vrienden. Het slachtoffer had een auto verkocht waar nog gereedschap van twee verdachten (Poolse Hagenaars van 44 en 40 jaar) in zou hebben gelegen. De ruzie mondde snel uit in heftig geweld. Later bemoeide ook een 21-jarige Pool zich er nog mee.
Volgens het OM sloeg het drietal het slachtoffer 'volledig in elkaar'. Het geweld zou enkele uren hebben geduurd. Andrezj zou onder meer met een ketting om de vuist tegen zijn hoofd zijn geslagen. Eenmaal op de grond ging het geweld door en werd onder meer tegen zijn ribbenkast getrapt. Pas uren later werden de hulpdiensten gebeld. 'Die melding en het reanimeren kwamen veel te laat.'

Zware mishandeling met de dood tot gevolg

Het OM houdt de drie verantwoordelijk voor zware mishandeling met de dood tot gevolg. 'Maar de hoeveelheid geweld en het daarna hulpeloos aan zijn lot overlaten van het slachtoffer, verschilt eigenlijk weinig meer van moedwillig iemand laten sterven', vindt de officier van justitie.
Vanwege hun betrokkenheid zouden de de 21-jarige en 44-jarige verdachte zeven jaar de cel in moeten. De derde verdachte hoorde acht jaar eisen omdat hij al eerder gevangen zat vanwege zware mishandeling. Woensdag komen de advocaten van de verdachten aan het woord in de zaak. Over enkele weken volgt de uitspraak.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!