Scheveningen hoopt op inzet slimme camera's om gebruik lachgas te beteugelen

© Politie Beresteinlaan
DEN HAAG - Grote groepen jongeren die lachgas gebruiken veroorzaken al jaren problemen, onder meer op Scheveningen. De gemeente Den Haag gaat nu kijken of een proef met een speciale camera om de gebruikers op te sporen een vervolg krijgt. Martin Pronk, beheerder van de facebookgroep 'Overlast op Scheveningen', hoopt van wel, omdat het de overlast vermindert.
De slimme camera op Scheveningen werd sinds begin dit jaar ingezet, om te kijken of het een effectief middel is en of het systeem werkt. Hij signaleerde of iemand een lachgasballon naar de mond bracht. Als dat het geval was, gaf de camera een seintje door aan een opsporingsambtenaar. Die boa kon direct in actie komen om de situatie verder te beoordelen. De camera maakte geen foto of video van de persoon. Er werd alleen een signaal gestuurd naar de handhavers.
Martin Pronk ziet met regelmaat wat het gebruik van lachgas tot gevolg heeft. Hangjongeren die urenlang in zijn straat staan te 'lanterfanten', bijvoorbeeld. 'Dichtbij mijn huis is er een speeltuintje. Als ze daar vandaan komen, lijkt het net of er een kinderfeestje is gehouden. Overal liggen er dan van die gaspatronen.'

Gevaar

Bovendien levert het grote gevaren op, onder meer in het verkeer. Met regelmaat ziet Pronk dat jongeren kort na het gebruik van lachgas in de auto stappen. 'Het bevordert je rijvaardigheid niet. Je kan erdoor flauwvallen. Als je dan midden in een wijk rijdt waar jonge kinderen lopen, is dat echt heel gevaarlijk. Je kan zo maar iemands kind aanrijden.'
Het gebruik van lachgas kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het kan zorgen voor verlamming en psychotische klachten. Extreem gebruik van lachgas kan ook eindigen in verslaving. Er bestaat een kans dat je kleine stukjes metaal binnen krijgt wanneer je de drug inhaleert via een patroon. De gevolgen hiervan op de gezondheid zijn onbekend.

Proefperiode

De camera werd afgelopen tijd getest. Daarbij werden bijvoorbeeld acteurs ingezet om te zien of het slimme apparaat in staat is om het zuigen aan een ballon te herkennen. Er werd vooral gekeken of de camera niet per ongeluk soortgelijke bewegingen ging signaleren, zoals het vasthouden van een emmertje of voetbal.
De test bleek positief. In de meeste gevallen was de camera in staat om op de goede momenten een signaal af te geven. De gemeente kijkt nu of de camera ook echt wordt ingezet en waar. Pronk is in ieder geval blij met de mogelijke oplossing. 'Misschien zijn we er dan eindelijk vanaf.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!