Van saoto tot roti: de leukste Hindoestaanse plekken in de stad volgens Gautam Poeran

Tropisch huis Abdoel op het Paul Krugerplein
Tropisch huis Abdoel op het Paul Krugerplein © Judith Tielemans
DEN HAAG - Meer dan tien procent van alle Nederlandse Hindoestanen woont in onze stad. Het is dan ook niet gek dat Den Haag gezien wordt als de Hindoestaanse hoofdstad van Europa. Maar op welke plekken in de stad komt deze cultuur eigenlijk het beste tot zijn recht? We vragen het aan Gautam Poeran, een geboren Hagenees met een Surinaams-Hindoestaanse achtergrond.
'Stop maar vast met eten', luidt het advies van de 46-jarige Gautam een dag voordat de verslaggever met hem op pad gaat. 'Ik ga je heel veel laten proeven.' Gastvrijheid is een van de kenmerken aan de Surinaams-Hindoestaanse cultuur, vertelt hij. 'Als je iemand te gast hebt, moet je ervoor zorgen dat diegene goed eet en drinkt. Dat zit er heel diep in.'
Inmiddels is de Surinaams-Hindoestaanse cultuur niet meer weg te denken uit onze stad, maar dat is niet altijd zo geweest. Dat de gemeenschap zo goed is geïntegreerd, dankt Gautam aan mensen zoals zijn vader. 'Hij is in 1968 vanuit Suriname naar Nederland gekomen met letterlijk niets. Toch heeft hij een mooi leven voor zichzelf weten te creëren. Dat vind ik echt bewonderenswaardig.'
Het leukste aan Den Haag vindt Gautam dat hij geen uitleg hoeft geven over wie hij is. 'Het is hier doodnormaal. Zo vond de rector op mijn middelbare school het een goed idee om het Holifeest te vieren, terwijl het in andere steden misschien wel als straatvervuiling wordt gezien. En er is natuurlijk een hoop lekkers te eten', vertelt hij met een grijns op zijn gezicht, terwijl hij naar het Paul Krugerplein fietst in het Transvaalkwartier.

Abdoel

Telo, gebakken casave, met bakkeljauw van Abdoel
Telo, gebakken casave, met bakkeljauw van Abdoel © Judith Tielemans
De beste plek in onze stad om roti te halen is volgens Gataum het tropisch huis Abdoel. 'Je hebt hier ook hele lekkere Telo, dat is gebakken casave', vertelt hij. Ook kun je hier terecht voor belegde broodjes met bijvoorbeeld kousenband, saté en kerrie-ei. 'En vergeet niet de mierzoete drankjes en de cassavecake', reageert Gautam.

Bharat Kings

Bharat Kings, Indian Superstore
Bharat Kings, Indian Superstore © Judith Tielemans
Of je nou je huis spiritueel wilt reinigen, op zoek bent naar een boeddha of nieuwe voorraad wierook: bij Bharat Kings in de Paul Krugerlaan is de keuze reuze. 'Eén keer per jaar vieren wij in onze cultuur een puja', vertelt Gautam. 'Dat is een ritueel waarin we offers brengen aan God om zegeningen of geluk te ontvangen. In deze winkel kun je pooja samaan pakketten kopen, waar alles in zit voor een geslaagde ceremonie.'

Ruksanna Surinaams-Indisch afhaalcentrum

Ruksanna Surinaams-Indisch afhaalcentrum
Ruksanna Surinaams-Indisch afhaalcentrum © Judith Tielemans
Een plek waar Gautam ook graag komt is het Ruksanna Surinaams-Indisch afhaalcentrum. Hier vind je alles van saoto soep, een rijkgevulde Surinaamse kippensoep, tot aan samosa's en bara's. Maar de meest verkochte gerechten zijn toch wel nasi en roti aldus eigenaresse Rosanna. 'Mijn persoonlijke favoriet is rijst met kerrie', vertelt ze.

Surinaamse Markt

De supermarkt Surinaamse Markt
De supermarkt Surinaamse Markt © Judith Tielemans
Surinaams-Hindoestaanse gerechten kun je natuurlijk ook zelf maken, maar daarvoor zijn goede ingrediënten onmisbaar. Een van de plekken waar Gautam daarom graag komt om zijn boodschappen te doen is de Surinaamse Markt. Die zit iets verderop in de Transvaalbuurt, namelijk bij de Heemstraat, vlakbij de Haagse Markt.

Sari Nagar

Sari's bij Sari Nagar
Sari's bij Sari Nagar © Judith Tielemans
Wanneer er iemand trouwt in de Surinaams-Hindoestaanse cultuur, dan pakt diegene groots uit. 'Vrouwen dragen over het algemeen kleurrijke kleding, mooie jurken en veel sieraden', vertelt Gautam. Bij Sari Nagar in de Paul Krugerlaan kunnen zowel mannen als vrouwen terecht om te slagen voor een Hindoestaanse bruiloft. Vooral de sari, een traditionele lap stof, die vrouwen om zich heen wikkelen, is populair.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!