Leraren in Den Haag Zuidwest krijgen voorrang op huurwoning

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Taylor Wilcox (Unsplash)
DEN HAAG - Leraren die werken op scholen in Den Haag Zuidwest kunnen voorrang krijgen op een huurwoning in de stad. Drie woningcorporaties hebben hiervoor in totaal vijftien woningen beschikbaar gesteld. Het gaat om een proef van een jaar.
De proef is bedoeld voor het aanpakken van het lerarentekort. Dat is in Den Haag Zuidwest, voor het basis- en voortgezet onderwijs samen, het hoogste van de stad. Tegelijkertijd kampt Den Haag, net als de rest van het land, met de woningcrisis waardoor het voor woningzoekenden lastig is om een huis te vinden. Door woningen met voorrang beschikbaar te stellen aan docenten hoopt het college van burgemeester en wethouders wat te kunnen doen aan het lerarentekort in de arme stadswijk.
Het initiatief komt van woningcorporatie Haag Wonen samen met de corporaties Staedion en Hof Wonen. De corporaties hebben ieder vijf sociale woningen beschikbaar gesteld, die verspreid over de stad liggen. Het zijn over het algemeen woningen met een huur van ongeveer 760 euro tot 1050 euro.
Den Haag Zuidwest is een wijk met veel problemen, die gemiddeld groter zijn dan in de rest van Den Haag. De armoede is groot, de werkloosheid hoog, veel mensen hebben een slechte gezondheid en duizenden woningen verkeren in slechte staat. Den Haag heeft als doel om Zuidwest naar het Haagse gemiddelde te trekken, onder andere door grootschalige sloop- en nieuwbouwplannen.

Kinderen en jongeren helpen

'Ik ben blij dat we met de corporaties deze proef kunnen uitvoeren en zo betaalbare huizen ter beschikking stellen voor leraren die werken in Zuidwest', zegt wethouder Martijn Balster (PvdA). 'Zo helpen we de kinderen en jongeren in deze wijken aan een beter toekomstperspectief en helpen we de leraren die hier wel een mooie baan, maar nog geen betaalbaar huis hebben gevonden.'
In Den Haag lopen niet alleen proeven waarbij leraren voorrang krijgen, ook zijn er soortgelijke experimenten voor politieagenten en zorgmedewerkers. 'Leraren, politieagenten en zorgmedewerkers zijn belangrijk voor de stad', aldus de gemeente. 'Maar voor deze groepen is het vaak moeilijk om een betaalbare en passende woning te vinden in Den Haag. De gemeente probeert het werken in de stad voor hen aantrekkelijker te maken door hen te helpen bij het vinden van een passende huurwoning.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!