Loosduinen verzet zich tegen komst mensen met psychische problemen: 'Dit doet mij erg pijn'

DEN HAAG - Ondernemers en omwonenden verzetten zich tegen de komst van een vestiging van Anton Constandse boven en in een voormalige winkel in het winkelcentrum Loosduinen. 'Niet gewenst', vinden de aanstaande buren de komst van ongeveer dertig mensen met psychische problemen in de appartementen boven de zaak.
'Dit doet mij erg pijn,' zegt bestuurder Edwin ten Holte van Anton Constandse. 'Deze mensen voeren nu actie tegen hun eigen buurtgenoten.' Ten Holte kreeg donderdag de sleutel van het oude pand van Offers wonen & mode in winkelcentrum Loosduinen.
Boven die bekende zaak komen zelfstandige studio's voor ongeveer dertig mensen die worden begeleid door Anton Constandse. Mensen met autisme, mensen met een depressie. Mensen die ook nu al in Loosduinen wonen. Want verspreid over het stadsdeel heeft de organisatie op dit moment zes panden. Maar omdat die soms verouderd zijn en Anton Constandse iedereen graag een goed dak boven het hoofd biedt, worden alle locaties nu samengevoegd.
'Loosduinen krijgt er dus niet meer mensen die door ons worden begeleid bij', vertelt Ten Holte. 'Deze mensen wonen al in Loosduinen.' Bij de ijssalon en de vishandel in het winkelcentrum kunnen buurtbewoners sinds kort een petitie ondertekenen tegen de nieuwe ontwikkeling. 'Belangrijkste redenen hiervoor zijn dat een dergelijke voorziening, hoe nobel ook, niet thuis hoort in het hart van een winkelcentrum,' stellen de initiatiefnemers.
Volgens hen ondervindt Winkelcentrum Loosduinen nu al veel overlast van verwarde en bedelende personen. Ook zou er in stadsdeel Loosduinen 'een onevenredig groot aantal geestelijke gezondheidsorganisaties zijn gevestigd'.
Investeren
Verder stellen initiatiefnemers de dat de komst van een dergelijke instantie haaks staat op de plannen van de gemeente Den Haag om de komende jaren fors te investeren in de kwaliteit van Winkelcentrum Loosduinen. De bezwaarmakers kondigen ook aan dat ze huis-aan-huis handtekeningen gaan ophalen. Ze sluiten ook andere acties niet uit.
Anton Constandse helpt mensen met een ernstige psychische aandoening op weg. De organisatie biedt zo’n 1.500 cliënten ambulante ondersteuning, begeleid en beschermd wonen en ondersteuning bij een zinvolle daginvulling. De doelgroep bestaat uit jongeren, volwassenen en ouderen, die zelfstandig of beschermd wonen op kleinschalige locaties in Den Haag en omstreken.
Overleg
Jammer, vindt Ten Holte van Anton Constandse. Hij was afgelopen tijd veel in overleg met betrokkenen uit de buurt en de gemeente. De bezorgde ondernemers en bewoners zouden met hem geen contact hebben gezocht. 'Maar ik ben altijd bereikbaar.'
Onze bewoners krijgen zo het idee dat ze niet gewenst zijn in de samenleving' | Anton Constandse
Neemt niet weg dat hij alsnog graag met de buurt in contact komt. Al was het alleen maar om een paar vooroordelen uit de weg te ruimen. Bijvoorbeeld dat er in Loosduinen onevenredig veel mensen met psychische problemen zouden wonen. 'Wij hebben zestig locaties in heel Den Haag. Ook aan de Burgemeester Patijnlaan, ook in het Belgisch Park.'
Géén overlast
Verder is Ten Holte ervan overtuigd dat de nieuwe bewoners géén overlast gaan veroorzaken. 'Ze hebben gewoon een baan, ze gaan gewoon naar school of dagbesteding. Ze zijn redelijk stabiel, juist omdat wij ze zo ondersteunen. Daarom is het ook zo jammer dat er nu dit soort berichten zijn. Onze bewoners krijgen zo het idee dat ze niet gewenst zijn in de samenleving.'
De bedoeling is dat de eerste bewoners over anderhalf jaar naar hun nieuwe woningen in Loosduinen gaan verhuizen. Er is dus nog wel ruim tijd voor ov met omwonenden en ondernemers, zegt de bestuurder. Die daaraan ook toevoegt heel goed te snappen dat er ook zorgen zijn.
Vandaar dat hij komende tijd graag in gesprek gaat. Ervaringen in andere delen van Den Haag leren Anton Constandse dat tijdens zo'n kennismaking veel van de nu bestaande ideeën verdwijnen. 'Wij zijn heel open. En hopen dat de buurt ons zo beter leert kennen.'