Den Haag vraagt om forse steun voor woningcorporaties: 'We zitten in een crisis'

Martijn Balster
Martijn Balster © gemeente Den Haag/Valerie Kuypers
DEN HAAG - Den Haag roept woonminister Hugo de Jonge op om snel met een groot steunpakket voor woningcorporaties te komen. Volgens wethouder Martijn Balster (volkshuisvesting) staan de Haagse corporaties financieel onder zware druk en kunnen ze de investeringen die nodig zijn de komen jaren niet volhouden.
Balster verwijst naar een nieuwe financiële doorrekening van beloften van woningbouwcorporaties. Die zegden eerder toe om tot en met 2030 stevig te investeren in onder meer verduurzaming en nieuwbouw. Maar nu wordt duidelijk dat dit vooral in deze regio heel lastig gaat worden, aldus de Haagse wethouder. 'Als het om investeringscapaciteit gaat, scoren de corporaties in de regio Haaglanden het slechtst van alle stedelijke regio's in Nederland. In combinatie met de grote bouw-, onderhouds- en verduurzamingsopgave die de stad heeft, levert dit binnen een paar jaar grote problemen op.'
Balster vreest dat daarom de bouw of het opknappen van van duizenden woningen niet doorgaat als er niet snel zicht is op financiële steun. Hij spreekt van een 'wooncrisis in Den Haag'.

Probleem

Woningcorporaties hebben verspreid over het hele land volop plannen om de komende jaren nieuwe huurwoningen te bouwen en woningen energiezuiniger te maken. Landelijk bezien kunnen ze deze plannen momenteel nog goed financieren, stelt de corporatiekoepel Aedes. Het grootste probleem is volgens de vereniging van woningcorporaties de beschikbaarheid van bouwlocaties.
Maar op de langere termijn zouden corporaties wel financieel in de knel kunnen komen. Uit de niewe berekeningen blijkt dat leningen duurder uitvallen door de opgelopen rentes en de verder toegenomen bouwkosten. Daardoor zou er tot en met 2030 in totaal 86 miljard euro aan investeringen in sociale huurwoningen nodig zijn.

Oplossingen

'Om de investeringen in nieuwbouw en verduurzaming vol te kunnen houden, zijn extra maatregelen nodig', geeft Aedes aan. Volgens de vereniging onderkent minister De Jonge de problemen ook en gaat hij naar oplossingen zoeken.
Balster hoopt dat De Jong snel in actie komt. 'Onze corporaties willen niets liever dan aan de slag gaan met de grote bouwopgave, het onderhoud en de verduurzaming van onze woningen', aldus de Haagse wethouder. 'Als er niet snel zicht is op financiële steun, dan kunnen de woningen waar duizenden mensen zo'n behoefte aan hebben niet worden gebouwd of opgeknapt. Ik roep minister De Jonge op met een omvangrijk financieel steunpakket te komen om de wooncrisis in Den Haag aan te kunnen pakken en onze corporaties hierbij te steunen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!