Edwin (52) gaat binnenkort dood, maar gemeente stuurt deurwaarder op hem af: 'Dit maakt mij zó boos'

De doodzieke Edwin uit Loosduinen moest veel corresponderen met de gemeente
De doodzieke Edwin uit Loosduinen moest veel corresponderen met de gemeente © Omroep West
DEN HAAG - De ernstig zieke Hagenaar Edwin dreigt in financiële problemen te komen door een langlopend conflict met de gemeente. Den Haag dreigt een deurwaarder op hem af te sturen voor nog geen 400 euro. Geld dat hij, levend van een uitkering, absoluut niet heeft. Politici van Hart voor Den Haag en de SP zijn boos, de gemeente wil niet op Edwins verhaal reageren.
Het draait allemaal om de gemeentebelastingen over 2022 die Den Haag Edwin* niet wil kwijtschelden, omdat hij te veel geld op zijn rekening had staan. Dat was gereserveerd geld voor de huur, zegt de Hagenaar. De 386 euro en 32 cent die hij nu moet betalen, heeft hij niet. Want Edwin leeft van de bijstand door zijn ziekte. Een bezwaarprocedure en een brief aan de burgemeester leverden niks op. Edwin is ten einde raad.
'Ik heb altijd hard gewerkt en nog nooit een uitkering gehad', verzucht hij. De 52-jarige Edwin heeft allerlei soorten banen: in de horeca als kok, kelner en portier. Maar ook in de ICT, de logistiek en op het laatst op een camping. Tot hij in 2011 wordt afgekeurd.

'Dan flikkert je hele leven in elkaar'

'Ik heb een ontstekingsziekte. Daardoor krijg je hele grote abcessen, op plekken waar je die absoluut niet wilt. Echt zo groot als eieren.' Het maakt het werken onmogelijk. 'Omdat ik de laatste twintig weken niet bij hetzelfde bedrijf had gewerkt, kreeg ik niet een percentage van mijn laatste loon maar kwam ik in de bijstand terecht.'
En dat valt hem zwaar. 'Dan flikkert letterlijk je hele leven in elkaar. De schuldsanering, alles erop en eraan. Je kunt alles wat zo normaal was ineens niet meer betalen.' In 2018 komt hij vanuit Haarlem in Den Haag terecht en vindt hij dankzij kennissen een woning in Loosduinen.
Edwin in zijn huis in Loosduinen
Edwin in zijn huis in Loosduinen © Omroep West
'Toen kreeg ik vrij snel last van lekkages in de keuken. Het hele houtwerk was van binnen verrot. En de vastgoedbeheerder deed steeds maar niks, ondanks dat ik veel klachten indiende. De hele boel zat onder de schimmel.' Edwin komt er met de verhuurder niet uit en zoekt contact met het verhuurteam van de gemeente. Dat geeft advies, bijvoorbeeld bij achterstallig onderhoud.
Ook daar loopt het niet helemaal soepel, zegt Edwin. 'Eerst kwamen ze kijken, maar zeiden: we mogen alleen kijken naar de oppervlakte en niet naar de staat van onderhoud. Later kwamen ze opnieuw en mocht dat blijkbaar wel. Toen zijn ze voor mij een procedure gestart bij de huurcommissie. Heel gek, die deed toen zonder hoorzitting uitspraak. Helaas niet in mijn voordeel.'

Twee maanden huur ingehouden

Edwin blijft steggelen met de vastgoedbeheerder en houdt uiteindelijk twee maanden huur in om druk te zetten. 'Dat geld heb ik wel apart gezet, want dat moest ik uiteindelijk natuurlijk nog betalen. Wel op een andere rekening, zodat ze niet alsnog een automatische incasso konden doen. Ik hou alles zeer goed in gaten, want ik heb echt nauwelijks geld.'
En bij die apart gezette huur zit de crux van zijn probleem met de gemeente. Edwin geeft keurig op dat de twee maanden huur, een kleine 1600 euro, op zijn rekening staan. En stuurt documenten mee, om aan te tonen dat het geld niet van hem is, maar naar de verhuurder moet worden overgemaakt. Zo hoopt hij, net als ieder jaar, in aanmerking te komen voor kwijtschelding van de belasting.

Gemeente zegt: je hebt te veel geld

Maar dit keer zegt de gemeente, die via het huurteam ook al weet wat er speelde met de huur, dat hij nu niet in aanmerking komt voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Er staat te veel geld op zijn rekening.
'Medewerkers zeggen telefonisch dat ze niet naar de ingeleverde stukken mogen kijken, maar alleen naar het bedrag op je rekening. Dat staat zo in de wet. Op basis daarvan trekken ze een conclusie. Ik zou willen dat ik die belasting kon betalen', zegt hij boos.

Nu ook nog longkanker

Ondertussen heeft Edwin vorig jaar ook de diagnose longkanker gekregen. Twee weken geleden vertelde zijn arts dat hij uitbehandeld is en nog maar een paar maanden te leven heeft. Op dit moment is Edwin bezig met een euthanasie-aanvraag en omdat hij geen partner of kinderen heeft, moet hij ook nog veel andere dingen zelf regelen en doen.
'Ik zit elke dag aan de zware pijnstillers, mijn gezondheid wordt elke dag minder. Ik slaap steeds slechter en ben al op zoek naar een hospice.' En dan moet hij dus ook nog het geschil met de gemeente afhandelen, want anders komt hij financieel in grote problemen omdat de gemeente via de deurwaarder een incassotraject gaat starten en dat kan hij er niet bij hebben.
Edwins correspondentie met de gemeente Den Haag
Edwins correspondentie met de gemeente Den Haag © Omroep West
'Ik heb er vaak over gebeld. Eén keer kreeg ik iemand aan de telefoon die niet of nauwelijks Nederlands sprak.' Edwin laat ons het fragment horen. Er is inderdaad maar weinig chocolade van te maken. 'Dat vind ik zó onbeschoft, dat je bij zo'n delicate zaak waarbij je echt duidelijkheid nodig hebt, zo iemand aan de lijn krijgt. Echt tenenkrommend.'
Meerdere andere telefoontjes, een beroepschrift aan de directeur gemeentebelastingen met een verzoek op coulance, een brief aan de burgemeester ('die verwees naar die directeur terug'), het helpt allemaal niks.

'Walgelijk dat ze zo met je omgaan'

'Ik vind het ronduit walgelijk', zegt Edwin. 'De gemeente wéét al die jaren al dat ik afgekeurd ben. Ik ben ernstig ziek en ik ga nooit meer aan het werk. Dat ik dan elke jaar opnieuw moet aantonen dat ik ziek ben en nu zelfs ongeneeslijk… Dat ze zo met je omgaan. Ik vind het onmenselijk.'
Meerdere politici uit de gemeenteraad laten desgevraagd weten aan de kant van Edwin te staan. 'Een ontzettend treurige situatie, zeker omdat deze meneer heeft geprobeerd aan te tonen dat het geld bestemd was voor de huisbaas', zegt Janet Ramesar van de SP. 'Er moet gekeken worden naar maatwerk. Zeker in deze tijd waarin iedereen het moeilijk heeft en probeert te sparen voor onverwachte tegenvallers, moeten we niet te streng zijn op een klein beetje vermogen.'

Politiek wil ingrijpen

Ook Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag is niet te spreken over de handelswijze van de gemeente. 'Ik schrik hiervan, dat de gemeente zo met iemand omgaat. Deze man heeft een duidelijk verhaal, redelijk en billijk. Dit kan zo niet en dan ook nog eens bij iemand die terminaal is. Dan moet je mensen het leven zeker niet moeilijker maken dan het al is.'
Guernaoui kondigt aan vragen te stellen over de zaak, als er niet snel een oplossing komt. 'En anders ga ik er zelf mee aan de slag.' Voor Edwin betekent het dus nog even geduld hebben.
Zo ziet de keuken er nu uit
Zo ziet de keuken er nu uit © Omroep West
Een kleine opsteker is ondertussen wel dat de eigenaar van zijn huis de vastgoedbeheerder heeft gemaand het achterstallig onderhoud aan te pakken.
'Na al die jaren gebeurt er nu wat. Het is zelfs al bijna klaar. Dus ik heb al één maand alsnog overgemaakt en voor alle overlast heb ik een halve maandhuur als compensatie gekregen.'
Reactie gemeente Den Haag: 'Hoe vervelend ook, wij kunnen helaas niet ingaan op persoonlijke situaties. In algemene zin is het zo dat inwoners met een laag inkomen en geen vermogen, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen kunnen aanvragen. De uitkomst kan zijn dat mensen niet hoeven te betalen, of maar voor een deel. Daarbij is het goed om te weten dat de gemeente aan strikte regels gebonden is, waardoor kwijtschelding niet altijd mogelijk is. In die situatie kan men altijd contact opnemen met de afdeling Invordering van Belastingzaken om tot een passende oplossing te komen.'
*De volledige naam van Edwin is bij de redactie bekend. Omwille van de privacy wil hij alleen met zijn voornaam in ons artikel worden genoemd en wil hij onherkenbaar in beeld komen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!