Speciale tegels leiden bezoekers langs Loosduinse ondernemers en culturele instellingen

Wethouder Robert van Asten en initiatiefnemer Nancy Krul bij de onthulling van een tegel
Wethouder Robert van Asten en initiatiefnemer Nancy Krul bij de onthulling van een tegel © Stichting Verzilveren
DEN HAAG - Het Historisch Museum Loosduinen en molen de Korenaer, maar ook de poelier, schoenmakerij en de Etos hebben sinds dit weekeinde handgemaakte tegels aan de gevel hangen. Zo wordt duidelijk dat ze onderdeel zijn van een bijzondere route door Loosduinen. Initiatiefnemer Nancy Krul wil hiermee toeristen en buurtbewoners de leukste plekjes van het stadsdeel laten zien. 'Ik wil zowel de ondernemers als de culturele instellingen in het zonnetje zetten.'
Er zijn 31 handgemaakte tegels op evenzoveel plekken in het stadsdeel te vinden. De route leidt belangstellenden vanaf het startpunt bij het museum naar het Loosduinse Hoofdplein om te eindigen bij het Loosduinse Hof. Nancy zag, naar eigen zeggen, een gebrek aan leuke activiteiten in het stadsdeel. Toen ze op vakantie een route liep langs culturele instellingen en ondernemers, ging er een lampje branden: dit moest in Loosduinen komen.
Op de tegels is een beeltenis te zien van het ambacht of de dienst die op de betreffende plek is te vinden. Dit weekeinde zijn twee tegels van de route onthuld door wethouder Robert van Asten (D66). Het project is onderdeel van de viering dat Loosduinen honderd jaar jaar een stadsdeel van Den Haag is. 'Loosduinen is een prachtige wandelroute rijker', schrijft hij op Twitter.

Enthousiast

'Ik ben zelf alle winkeliers en ondernemers af gegaan om te vragen om toestemming', vertelt Nancy. 'En iedereen was enthousiast. De routebeschrijving ligt nu bij alle winkels, zodat je op elke plek kan beginnen met wandelen.'
De opening van de wandelroute bij één van de tegels.
De opening van de wandelroute bij één van de tegels. © Den Haag FM.
De geveltegels zijn gemaakt bij welzijnsorganisatie Centrum Siena in Loosduinen. Dat biedt een dagbesteding aan mensen met een hersenafwijking en mensen die niet meer kunnen werken. 'Daar kunnen zij zich op een creatieve manier bezighouden met het maken van kunst', aldus Pjer Wijsman van Commissie Loosduinen. 'Dankzij hun werk is de wandelroute nu compleet.'

Flat

De Commissie Loosduinen coördineert de festiviteiten in het stadsdeel. Zo was er eerder al een concert in een flat onder leiding van Gregor Bak. Ook waren er oude auto's te zien op het Loosduinse Hoofdplein en werden er presentjes uitgedeeld.
Op 1 juli 2023 werd Loosduinen exact honderd jaar geleden bij Den Haag gevoegd. Op die dag is er het Montmartre-festival bij de molen en het museum. Een dag later zijn er afsluitende activiteiten. Dan worden ook de vrijwilligers worden bedankt voor hun medewerking.
De route leidt bezoekers langs de volgende bedrijven en instellingen: Historisch Museum Loosduinen, Molen De Korenaer, ZorgKnoopPunt Loosduinen, Primera, Fromagerie Ardy, Brood- en banketbakkerij Bosman, Esquina Damesmode, Schoenmakerij Donnars, Etos, Alexanderhoeve Kaas & Noten, Vishandel Mike Korf Loosduinen, Poelier Dijk, Optie 1, Hubo, Intertoys, Gotya - Fashion and More, Toko Redjeki Loosduinen, Slagerij Jeursen, Ogur Groente en Fruit, Profile de Fietsspecialist, Wijnhandel van Zuylen, Lunchroom De Keizer, Bibliotheek Loosduinen, Ollini IJs & Chocolade, Juwelier van der Marel, De Bataaf Mannenmode, Tweede Kans, Juwelier 't Molentje, Reformhuis van Leeuwen, TiM Fysiotherapie en Loosduinse Hof.
Alle activiteiten rond het jubileum zijn te vinden op de website van de commissie Loosduinen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!