Extinction Rebellion gaat Utrechtsebaan permanent blokkeren: 'Als het moet voor altijd'

© Regio15
DEN HAAG - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen de A12 in de buurt van het Tweede Kamergebouw permanent gaan blokkeren. De achtste blokkade van de Utrechtsebaan staat gepland op zaterdag 9 september. XR stelt dat activisten elke dag erna zullen terugkeren als ze door de politie weer van de weg worden gehaald. 'Als het moet voor altijd.'
De activisten willen dat er wordt gestopt met subsidies voor fossiele energie. 'Het is tekenend dat er nog niet eens een reactie is gekomen op onze eis, die gesteund wordt door 130 organisaties en vele duizenden burgers en in lijn is met de wetenschap. Zolang het kabinet weigert te luisteren, zijn we gedwongen actie te voeren', stelt de actiegroep op een persconferentie.
XR vindt dat er nu actie moet worden ondernomen. 'Wat we nu doen bepaalt voor duizenden jaren hoe de aarde eruit gaat zien en hoe leefbaar die nog gaat zijn. Daarom moeten we nu echt alles uit de kast halen en blijven we de A12 blokkeren. Als het moet voor altijd.' De start van de estafetteblokkade staat gepland voor 9 september, XR verwacht daar ruim 10.000 mensen.
Direct na de persconferentie heeft een aantal activisten de wanden van de tunnelbak opnieuw beklad. Op foto's is te zien dat ze dit deden terwijl het verkeer langszij reed.

Aangehouden, maar niet vervolgd

Bij de laatste demonstratie op de A12 op 27 mei van dit jaar werden ruim 1.500 demonstranten aangehouden. Verreweg de meeste werden niet vervolgd door het Openbaar Ministerie vanwege het vreedzame karakter van de blokkade. Burgemeester Jan van Zanen gaf tijdens een debat in de raadeind mei aan niet blij te zijn met dat besluit. Ook in de gemeenteraad was er veel onvrede over die beslissing.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!