Minderjarige overvallers parfumwinkel ICI Paris XL aan de Fred shopten met flinke buit in Amsterdam

© Regio15
DEN HAAG - Twee jonge verdachten (17) zouden acht maanden de cel in moeten na het overvallen van een parfumerie aan de Frederik Hendriklaan in december van vorig jaar. Een week na de overval konden ze worden opgepakt, maar een deel van het buitgemaakte geld was toen al uitgegeven in Amsterdam. 'Er werd dure kleding gekocht, een auto, hippe schoenen, zelfs veters die maar liefst 120 euro kostten', stelt het Openbaar Ministerie.
De overvallers hadden een flinke buit te pakken na de winkeloverval. Volgens het OM maakten ze 45.000 euro buit. Het bedrag kon zo hoog zijn omdat het waardetransport de dagopbrengst niet had opgehaald.
Twee jongens glipten de winkel binnen toen een medewerker de zaak wilde sluiten. Een van hen trok een pistool waarbij 'geld, de kluis, naar achter jullie' zou zijn geroepen. Na de overval zijn ze er op een scooter vandoor gegaan om later over te stappen in een auto. De scooterhelm werd dankzij getuigen gevonden. Daar werd DNA in aangetroffen. 'Je zou zeggen: dit moeten door de wol geverfde, zware criminelen zijn geweest. Maar niets is minder waar', stelt de officier van justitie.

Jeugddetentie en smartengeld

Onderzoek leidde tot drie verdachten, volgens het OM 'drie jonge gastjes'. Twee van hen worden verantwoordelijk gehouden voor de overval. De derde, een man van 18 jaar oud, was chauffeur van de vluchtauto. Het drietal wordt berecht volgens het jeugdstrafrecht. De chauffeur hoorde 10 maanden jeugddetentie eisen, waarvan 4 voorwaardelijk. De twee overvallers kregen een strafeis van 14 maanden jeugddetentie, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.
De vijf medewerkers die tijdens de overval in de parfum- en make-upwinkel waren, kampen met posttraumatische stressstoornis, en eisen tienduizend euro smartengeld per persoon van de verdachten, meldt Omroep West. De uitspraak is over twee weken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!