Hagenaar (25) hoort vijf jaar celstraf eisen voor woningoverval waarbij vrouw (90) werd vastgebonden

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Pixabay
DEN HAAG - Een 25-jarige Hagenaar zou vijf jaar de cel in moeten voor de overval op een 90-jarige vrouw uit Stolwijk. Het slachtoffer werd in de nacht van 28 op 29 december op de vloer van haar woning aan enkels en polsen vastgebonden met tiewraps bij de overval. 'Bruut en schofterig', aldus de officier van justitie. Er werd 16.000 euro buitgemaakt.
De schoonzoon van het slachtoffer trof de oude vrouw in de nacht aan. Kruipend over de grond wist de vrouw hem te alarmeren. De man wees direct op de verhuizing een paar maanden eerder. Het zou er toen gek aan toe zijn gegaan met het verhuisbedrijf. Buurtbewoners maakten melding van een auto, die een tijdje geleden opvallend geparkeerd stond in de verder rustige doodlopende straat.
Onderzoek leidde naar de 25-jarige verdachte. Hij gebruikte de betreffende auto vaak. Daaropvolgend is hij afgeluisterd. In gesprekken tegen een bekende zei hij dat hij 'niet had ingebroken': 'We hebben gewoon overval gedaan. Ik zweer je, voor 16 duizend'. Eenzelfde bedrag was als gestolen opgegeven. Later volgden meer details over de overval. Buitgemaakte horloges werden weggegooid.

'Een paar dagen later zie ik mijn eigen oma'

De man had een grotere buit verwacht, zo tekent het OM uit het gesprek op: 'Het klopte helemaal niet. Ik dacht: daar ligt allemaal goud. Maar daar lag helemaal geen goud.' De Hagenaar bleek ook te hebben geholpen met de verhuizing. In het afgeluisterde gesprek memoreerde hij nog aan de overval: 'Een oude vrouw, nog erger. Een paar dagen later zie ik mijn eigen oma. Ik kijk naar haar en moet weer denken aan die vrouw'.
Sinds zijn aanhouding zwijgt hij, op de zitting ontkende hij de overval te hebben gepleegd. Het OM wil dat de man vijf jaar celstraf krijgt. De tweede overvaller is nog altijd niet gevonden. Over twee weken volgt de uitspraak.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!