Hagenaar die jong gezin doodreed, schrijft excuusbrief voor nabestaanden

© ANP
DEN HAAG - De 29-jarige Suraj A. uit Den Haag, die vorig jaar op tweede kerstdag drie mensen doodreed, heeft zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden van de slachtoffers. Het Openbaar Ministerie verdenkt de Hagenaar van drievoudige doodslag.
A. reed eind vorig jaar op de Groene Kruisweg in Rotterdam drie mensen uit een gezin dood: Michelle (36), Rinold (35) en hun dochter Rinaigela (7). Het gezin zat met elkaar in een auto. De Hagenaar zou door rood zijn gereden, had drie keer meer gedronken dan toegestaan en reed minimaal 133 kilometer per uur.
De verdachte was dinsdag zelf niet aanwezig bij de zitting. Zijn raadsman las de excuusbrief voor aan de vele aanwezige nabestaanden. 'Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan de slachtoffers denk', citeert Rijnmond uit de brief. 'Ze zijn deel geworden van mijn leven, zowel mentaal als fysiek. Verdriet, boosheid en gemis vinden wellicht nooit een plek.'

'We willen ook zijn gezicht zien'

De nabestaanden reageerden volgens Rijnmond met gemengde gevoelens op de brief. De zus van Michelle was dinsdag naar de zitting gekomen met een T-shirt waarop de slachtoffers waren afgebeeld. 'De brief komt niet echt binnen, het raakt mij niet. We willen ook zijn gezicht zien.' Het aanbod van de verdachte om bloemen te sturen, werd afgewezen.
De Hagenaar is volgens zijn advocaat nog aan het revalideren van het ongeval waarbij hij zelf gewond raakte. 'Hij is er nog altijd slecht aan toe, hij wacht nog op een mogelijk levensbedreigende operatie.'

Niets herinneren

A. verklaarde eerder dat hij niets kan herinneren van het ongeluk. Hij mag van de rechtbank niet thuis revalideren, maar blijft vastzitten. 'De gemoederen in de maatschappij zijn inmiddels bedaard en mijn cliënt neemt behalve zijn bezoek aan het ziekenhuis geen deel aan het openbare leven', zo bepleitte zijn advocaat.
De rechter bleef echter duidelijk: 'Er is nog steeds sprake van een geschokte rechtsorde. Verdachte moet de verdere behandeling van deze zaak in hechtenis afwachten.'

Geen schijn van kans

Het jonge gezin had geen schijn van kans bij het ongeluk, zo zei de officier van justitie al eerder. 'Het eerste onderzoek wees uit dat de verdachte minimaal 133 kilometer per uur moet hebben gereden tijdens de botsing.' Die snelheid bleek later mogelijk veel hoger dan gedacht: een verkeerskastje 600 meter voor de plek van het ongeluk gaf een snelheid van 176 kilometer per uur aan.
De verdenking van doodslag is een zware kwalificatie, die niet vaak wordt gebruikt bij fatale verkeersongelukken. Begin september volgt een derde zitting. Daarin komt het onderzoek van het ongeluk door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ter sprake. Hoe snel de verdachte daadwerkelijk heeft gereden, moet dit onderzoek - waarvan het rapport nog niet klaar is - uitwijzen. De rechtbank verwacht dat de inhoudelijke behandeling van de zaak eind november of begin december van dit jaar kan beginnen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!