VVD: Omgeving iconische toren Toren van Oud verdient een flinke opknapbeurt

Toren van Oud
Toren van Oud © Den Haag FM
DEN HAAG - De omgeving van de Toren van Oud in het Statenkwartier moet flink worden opgeruimd. De eerste wolkenkrabber van Den Haag zelf is na jarenlange leegstand weer in gebruik, maar de omgeving ligt er 'rommelig' bij. Dit terwijl het gebied een prachtige looproute naar de haven kan worden, vinden de VVD-raadsleden Lotte van Basten Batenburg en Chris van der Helm.
Een 'mooi en gezond ommetje'. Dat zou de wandeling van het Omniversum of Kunstmuseum Den Haag via het Statenkwartier naar de haven kunnen zijn. Maar zover is het nu nog niet. Want, stellen de liberale raadsleden Lotte van Basten Batenburg en Chris van der Helm: het eerste deel is een hindernisbaan en het tweede deel een veredelde parkeerplaats. 'Dan haken de meeste mensen natuurlijk af. Dat is een gemiste kans, ook voor de horeca op de Fred en in de Haven,' aldus Van Basten Batenburg. Vandaar dat de liberalen nu willen dat de gemeente aan de slag gaat. Er moeten een fietsenstalling komen en de troep moet worden opgeruimd.
Rond de toren staan hekken, geparkeerde fietsen en scooters op het wandelpad en de stenen die de rubberen matten op hun plek moeten houden veroorzaken struikelgevaar voor wandelaars. Van der Helm: 'Overal staan hekken en je breekt je nek over de stenen op die rubberen matten. Op het pad zelf struikel je over de fietsen. Er is werk aan de winkel.'

Veel goeds

De raadsleden zien wel dat er ook veel goeds is gebeurd in het gebied. De toren zelf is gerenoveerd en het pad van het Mandela-standbeeld naar Europol is in stijl van de omgeving opgeknapt. Daarmee is volgens hen een 'aantrekkelijke wandelroute ontstaan'.
Die moet nu worden doorgetrokken, is hun idee: langs de Toren, over de Prins Mauritslaan richting de Scheveningse Haven. Daarvoor moet de troep rond de Toren van Oud worden opgeknapt en daarna dient de Prins Mauritslaan aantrekkelijker te worden gemaakt. Voor de opknapbeurt van de Prins Mauritslaan ligt een plan uit de wijk bij het college van burgemeester en wethouders, aldus de VVD.
De Toren van Oud is een ontwerp uit 1961 van J.J.P. Oud. Het is een driehoekige toren van achttien verdiepingen. Met een hoogte van 64,8 meter was het de eerste wolkenkrabber van Den Haag. Het gebouw was aanvankelijk bedoeld als plek om te overnachten voor exposanten en bezoekers van het Nederlands Congresgebouw. Ook diende het als omhulling van de schoorstenen van de energiecentrale van het congrescentrum. Het gebouw werd echter uiteindelijk bijna niet gebruikt en stond lang leeg. Sinds een paar jaar zijn er 38 shortstay appartementen in gevestigd.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!