'Beruchte ex-tbs'er en moordenaar stak medewerkster Albert Heijn dood'

Bij een steekpartij in een supermarkt kwam dinsdag een 36-jarige vrouw om het leven
Bij een steekpartij in een supermarkt kwam dinsdag een 36-jarige vrouw om het leven © Regio15
DEN HAAG - De 56-jarige man die dinsdagochtend is aangehouden voor het doodsteken van een 36-jarige vrouw in de Albert Heijn in Den Haag is volgens De Telegraaf een beruchte ex-tbs'er die eerder is veroordeeld voor onder andere moord. Jamel L. staat volgens de krant bekend als levensgevaarlijk en gestoord.
Dat melden goed ingevoerde bronnen binnen het Openbaar Ministerie aan De Telegraaf. De politie Den Haag wil nog geen enkele mededeling doen over de achtergrond van de verdachte.
In 2016 veroorzaakte de vrijlating van de man volgens de krant nog grote onrust op Curaçao. Hij zat een straf uit voor een zwaar geweldsdelict. Op het eiland durfde niemand het aan om de man op te nemen, omdat hij zware psychiatrische problemen had en te gevaarlijk was.

Rechtbank waarschuwde

Jamel L. vertrok als twintiger naar Nederland, waar hij werd veroordeeld voor moord en afpersing. Hij kreeg hier tbs opgelegd en verhuisde toen naar Groot-Brittannië. Hier werd hij in 2007 veroordeeld wegens een bedreiging met een mes en een zware mishandeling.
De rechtbank waarschuwde dat L. nooit meer op vrije voeten mocht komen uit bescherming van de samenleving. Het land zette L. uit naar Nederland, waar hij opnieuw werd opgepakt voor een geweldsmisdrijf. Hij werd behandeld in een kliniek in Amsterdam en vertrok toen weer naar Curaçao.

Relatie met slachtoffer niet bekend

Of Jamel L. en het slachtoffer elkaar kenden is niet bekend. De vrouw die dinsdagochtend is doodgestoken in de Albert Heijn in Den Haag is een medewerkster van dat filiaal. Het gaat om een 36-jarige Haagse. De fatale steekpartij vond rond 7.00 uur plaats in de supermarkt aan de Turfmarkt in het centrum. De winkel is woensdag nog gesloten.
Albert Heijn Turfmarkt is woensdag nog gesloten
Albert Heijn Turfmarkt is woensdag nog gesloten © Omroep West
Een ooggetuige die in de winkel aanwezig was, beschrijft hoe het vlak na de steekpartij verliep in de winkel: 'Ik hoorde die meisjes ineens heel hard gillen. Ik dacht eerst nog dat er een muis was, totdat een man met bloed aan zijn rechterhand langs de rij de winkel uitliep.'

'Onberekenbaar en agressief'

Michael Mantz, die meerdere malen de advocaat van Jamel L. was, stond hem vorige week nog bij in een zaak. 'Ik schrok enorm toen ik hoorde dat hij iemand heeft doodgestoken. Ik weet dat Jamel onberekenbaar en agressief is, maar het blijft vaak bij verbale taal', zegt Mantz tegen Omroep West. Ook in de rechtszaal weet L. zich niet altijd te gedragen. 'Ik kan mij nog herinneren dat hij zich zodanig uitliet in een rechtszaal, dat een andere advocaat zelfs is weggegaan en de zaak heeft laten vallen.'
Mantz staat volledig achter de waarschuwing die de rechtbank jaren geleden al deed om L. nooit meer vrij te laten uit bescherming van de samenleving. 'Hij kan soms zo onverwachts en uit het niets handelen. Daarnaast wordt hij gedreven door waanbeelden en een sterke liefde voor God.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!