Hart voor Den Haag maakt donateurs bekend: 'Nieuwe handreiking aan coalitie'

DEN HAAG - Hart voor Den Haag gaat vanaf volgend jaar de namen publiceren van donateurs die meer dan duizend euro aan de partij hebben gegeven. Fractievoorzitter Richard de Mos hoopt met deze belofte coalitiepartijen over de streep te trekken om onderhandelingen met zijn partij te starten voor een plek in het college. 'Dit is een nieuwe handreiking naar de andere partijen', stelt De Mos.
Oud-minister Bruno Bruins (VVD) is door de gemeenteraad aangesteld als gespreksleider. Hij moet orde in de chaos scheppen die is ontstaan na de vrijspraak van oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui. De rechter sprak de twee politici en zes andere verdachten vrij van corruptie. Het Openbaar Ministerie (OM) legde zich niet neer bij het vonnis en maakte deze week bekend definitief hoger beroep in te stellen.
Bruins werkt ondertussen door aan zijn opdracht en die houdt in dat hij in kaart moet brengen welke politieke gevolgen de vrijspraak heeft op het stadhuis. Dan gaat het onder meer over de onderlinge verhoudingen in de raad en de verschillen in partijfinanciering, maar bovenal over de samenstelling van de coalitie. De Mos vindt dat zijn partij, die de grootste is in de stad, nu recht heeft op een plek in het college, maar de huidige coalitie van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA is hierover verdeeld.
Duizend euro
Om de partijen tegemoet te komen, heeft Hart voor Den Haag nu dus beloofd om de namen van donateurs die meer dan duizend euro geven, volgend jaar openbaar te maken. 'Na het voorstel van de aanschuifvariant, de toezegging om met alle verenigingen in gesprek te gaan over partijfinanciering, doen wij hier een nieuwe handreiking naar de andere partijen', schrijft De Mos in een brief aan Bruins en de fracties in de gemeenteraad.
Partijvoorzitter Bram Reitsma legt in een bijgevoegde memo uit dat de partij de landelijke norm zal volgen voor partijfinanciering, omdat regels op lokaal niveau ontbreken. Daarmee handelt de partij 'in de geest' van twee moties die een paar jaar geleden door een meerderheid van de Haagse gemeenteraad zijn aangenomen, aldus Reitsma. Daarin sprak de raad met zichzelf af dat alle donaties en giften boven de 500 euro openbaar moeten worden gemaakt. Hart voor Den Haag stemde tegen deze moties.
Uitgestoken hand
'Naar aanleiding van het gesprek met Bruno Bruins dat wij afgelopen vrijdag hadden, heeft de fractie Hart voor Den Haag besloten om in de geest van de moties 'Transparantie politieke partijen' en 'Transparantie over alle geldstromen van politieke partijen' te willen handelen', schrijft De Mos. 'Niet omdat wij het nu plots eens zijn met de exacte inhoud van beide moties, maar wél omdat we het open gesprek over partijfinanciering op gang willen brengen. Wij hopen dat de uitgestoken hand aangenomen zal gaan worden.'
De Mos dringt in zijn brief aan op snelheid. 'Wij willen graag voor 5 juli duidelijkheid of de onderhandelingen na deze nieuwe handreiking opgestart kunnen worden, zodat wij, en bovenal de stad, uiterlijk 1 september aanstaande weten of deze onderhandelingen over alle elementen uit de motie 'Aanstellen gespreksleider' zijn geslaagd, dan wel mislukt. Met de laatste toevoeging leggen wij dus ook nadrukkelijk geen hypotheek op de uitkomst van onderhandelingen.'
In de memo van partijvoorzitter Reitsma staan de inkomsten van de Vereniging Groep de Mos over het jaar 2022. Daaruit blijkt dat de partij in totaal 163.963 euro heeft binnengehaald. Het gaat om contributie van leden (6.447,60 euro), bijdragen van raadsleden (9.100 euro), donaties aan de vereniging (1.954,54 euro), donatie van Stichting Toekomst Lokaal Den Haag (158.348,68 euro) en donaties voor de campagnebus (740 euro).