Politie gebruikte geldwisselkantoor Suri-Change om in beslag genomen valuta om te wisselen

DEN HAAG - De politie heeft de afgelopen jaren zaken gedaan met Suri-Change Money Transfer. Het geldwisselkantoor werd gebruikt voor het omwisselen en transporteren van in beslag genomen buitenlands contant geld. Binnenkort stopt die samenwerking.
In 2016 ging de politie in zee met het bedrijf 'omdat de mogelijkheden in Nederland om buitenlandse contante valuta om te wisselen zeer beperkt zijn'. Er werd geld gewisseld bij het bedrijf. 'Met de samenwerking was geen afname- of volumeverplichting gemoeid. Er was evenmin sprake van overboekingen via Suri-Change naar andere landen en/of instellingen', meldt de politie. 'Het is een kleine markt met enkele partijen, die met vergunning en onder toezicht van de Nederlandsche Bank diensten leveren. Reguliere banken doen dat niet meer.'
In de zeven jaar dat het contract liep, zijn honderdduizenden euro's via Suri-Change terug naar de politie gevloeid, weet Rijnmond. Het bedrijf heeft er' enkele tienduizenden euro's' aan overgehouden. De samenwerking loopt nog tot 1 juli. Daarna wordt samengewerkt met een ander bedrijf.
Onderzoek naar criminele geldstromen
Na strafrechtelijk onderzoek werden de diensten van het bedrijf in 2017 opgeschort. De samenwerking met de politie werd hervat 'toen er geen bewijs was dat het bedrijf zich schuldig maakte aan strafbare handelingen'.
Verschillende vestigingen van de onderneming, in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam, hadden recent te maken met explosies. In mei gebeurde dat bij het geldwisselkantoor in de De Heemstraat, de burgemeester besloot daaropvolgend het pand voor zes maanden te sluiten.
Nu loopt er een nieuw onderzoek naar criminele geldstromen via Suri-Change. Op 27 maart werden in Rotterdam, Barendrecht en Rhoon vijf personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het op grote schaal ondergronds bankieren en het witwassen van crimineel geld, vermoedelijk afkomstig uit de cocaïnehandel.
De advocaat van Suri-Change zegt tegen Nieuwsuur dat de overeenkomst bewijst dat het bedrijf te vertrouwen is: 'Als Suri-Change volgens justitie zo schimmig was, waarom deed de politie dan jarenlang zaken met het bedrijf?' De eigenaren van het bedrijf ontkennen de beschuldigingen en hebben een beloning uitgeloofd, van 20.000 euro, die leidt tot de aanhouding van de daders die achter de explosies zitten.