Arbeidsinspectie treft slaapplek in Indiaas restaurant, vermoedelijk sprake van arbeidsuitbuiting

© Arbeidsinspectie Nederland
DEN HAAG - Bij de Indiase restaurantketen Saravanaa Bhavan heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie zeker vijf mensen aangetroffen die hier niet mochten werken. Een daarvan werkte in Den Haag. In de Haagse vestiging is vermoedelijk ook sprake van arbeidsuitbuiting. De keten heeft vestigingen in Den Haag, Amsterdam en Almere.
De arbeidsinspectie controleerde afgelopen vrijdag drie restaurants. Daar werden zeker vijf medewerkers aangetroffen die niet gerechtigd waren om in Nederland te werken. Het vermoeden bestaat dat ze ook te weinig loon kregen en lang moesten werken.
In het Haagse restaurant aan het Noordeinde werd ook een slaapplek aangetroffen. 'Duidelijk bleek voor de inspecteurs dat hier iemand op sliep en verbleef. Hiernaar wordt nader onderzoek gedaan of er sprake kan zijn van arbeidsuitbuiting', aldus de arbeidsinspectie. Daarnaast wordt van een andere medewerker onderzocht of hij wel in Nederland mocht werken.'

Geen tewerkstellingsvergunning

In Amsterdam trof men zeker twee mensen die hier niet mochten werken. 'Voor hen was geen tewerkstellingsvergunning aangevraagd.' Meer overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) worden niet uitgesloten, er wordt nog nader onderzoek gedaan. In de hoofdstad werd ook een keuken getroffen. Die werd vermoedelijk gebruikt om maaltijden te maken voor de andere vestigingen. In Almere waren twee personen die er niet mochten werken.
De manager van het restaurant in Amsterdam bevestigt aan het ANP dat er vrijdag een inspectie is geweest. Volgens hem wordt alles legaal gedaan en ging het om individuele problemen met medewerkers met een Spaans paspoort.
Tegelijkertijd met de Nederlandse controles vonden er controles plaats in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden, België en Frankrijk. Daarvan zijn de resultaten nog niet bekend. Dezelfde keten werd in 2019 ook al gecontroleerd. 'Ook toen werden er overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen geconstateerd. De inspectie had redenen om aan te nemen dat de keten wederom de wet zou overtreden.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!