Gemeente wil geen nieuwe blokkade A12 door Extinction Rebellion

Demonstratie 28 januari op de Utrechtsebaan
Demonstratie 28 januari op de Utrechtsebaan © Regio15
DEN HAAG - Burgemeester Jan van Zanen is onaangenaam verrast door de aankondiging van Extinction Rebellion dat actievoerders vanaf 9 september ieder dag de Utrechtsebaan willen gaan blokkeren. 'Ze zijn van harte welkom om te demonstreren, maar een blokkade is geen demonstratie', zegt de woordvoerder van de burgemeester.
Extinction Rebellion (XR) kondigde dinsdag aan de weg in de buurt van de Tweede Kamer 'als het moet voor altijd' te willen blokkeren. 'De acties zijn duidelijk gericht op dwang, ontwrichting en blokkade. Alle pogingen die we eerder hebben gedaan om een alternatieve plek te bieden, hebben ze structureel genegeerd. We staan deze blokkades niet toe', aldus de woordvoerder.
Bij de vorige demonstratie, in mei, wilde de burgemeester dat de activisten hun protest op het Malieveld hielden. Toch kozen ze ervoor om op de A12 te demonstreren. Uiteindelijk werden toen ruim 1.500 mensen aangehouden. Het Openbaar Ministerie besloot de actievoerders niet verder te vervolgen. Dat besluit maakte de burgemeester 'niet blij'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!