Zorgen om leegstand in Spuistraat: 'Dit ziet er niet fraai uit'

Een van de leegstaande winkelpanden in de Spuistraat
Een van de leegstaande winkelpanden in de Spuistraat © Den Haag FM
DEN HAAG - De gemeente, ondernemers en politiek maken zich zorgen over het grote aantal winkels dat leegstaat in de Haagse Spuistraat. Vooral in het deel vlakbij het Spui blijken panden lastig te verhuren. Elf staan er nu volgens de gemeente leeg.
'Eerlijk is eerlijk: het begin van de Spuistraat ziet er op dit moment inderdaad niet fraai uit,' geeft Koos van Geest toe. Van Geest is voorzitter van het BIZ City Center Den Haag, de ondernemersvereniging van de winkels in de binnenstad. 'Ik begrijp van de vastgoedmakelaars dat de pandjes lastig te verhuren zijn omdat het kleinere units zijn,' aldus Van Geest.
Daarnaast speelt mee dat er in de Spuistraat flink wordt verbouwd. Op de plek van de oude V&D, waar de laatste jaren Hudson's Bay was gevestigd, wordt momenteel gebouwd aan een onderkomen voor de Universiteit Leiden. 'Dat moet af zijn in september 2025. Dan krijg je een hele nieuwe dynamiek in de straat, want dan zullen zo'n vier- tot vijfduizend studenten hier les gaan krijgen. Het is dus nog even door de zure appel heen bijten', concludeert Van Geest.

Zorgen

Raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag maakt zich ernstig zorgen over de leegstand in de Spuistraat. 'Ik hou de situatie in deze winkelstraat al langer in de gaten en dit is geen probleem van vandaag of gisteren. Je ziet het ook aan de vuile ramen en de stapels post die op de deurmat liggen. Het gaat hier om langdurige leegstand en dat zorgt voor verloedering. Leegstand trekt leegstand aan.'
Sluijs heeft weinig begrip voor de situatie en verwacht actie van het stadsbestuur. 'Er is een tijd geleden op mijn aandringen een leegstandsmakelaar aangesteld. Die moet nu in actie komen. De opdracht is duidelijk: breng partijen bij elkaar en zorg ervoor dat vastgoedeigenaren iets met de huur doen en ook aan de uitstraling. Er moet gewoon geld verdiend gaan worden in deze straat, want een winkelstraat waar geld verdiend wordt: daar zie je geen leegstand.'

Nooit fraai

De gemeente Den Haag erkent dat de leegstand een probleem vormt. 'Leegstand is nooit fraai en tegelijkertijd ook zorgelijk. Het liefste zien we natuurlijk een goed gevulde winkelstraat met veel energieke ondernemers. Helaas staan er op dit moment zo'n elf panden leeg in de Spuistraat en die zitten vooral rondom het voormalig pand van Hudson's Bay,' aldus een woordvoerder.
De gemeente probeert de leegstand op verschillende manieren aan te pakken. Zoals het mogelijk dat leegstaande etages boven winkels worden verbouwd tot woonruimte. Ook mogen panden een heel andere functie krijgen. Verder is een subsidie beschikbaar voor pandeigenaren om de gevels aan te pakken. 'We zien namelijk dat de staat van de panden aan de Spuistraat achteruit is gegaan de afgelopen jaren. De gemeente wil de historische winkelstraten graag weer toekomstbestendig en aantrekkelijk maken. Samen met eigenaren van panden en ondernemers uit dit gebied is een plan gemaakt hoe de gevels in hun straat verbeterd kunnen worden,' aldus de woordvoerder van de gemeente.

Kunst

Om de straat een beetje op te fleuren wordt er kunst aangebracht op de grote witte wand waarachter de verbouwing voor de Universiteit Leiden plaatsvindt. 'Op deze wand komen schilderingen van de Haagse kunstenaar Boy Boelhouwer. Over de volledige lengte van deze wand zullen verschillende Haagse iconen zoals het Binnenhof, Hotel Des Indes en Amare te zien zijn. Ik hoop dat dit binnen twee weken gerealiseerd is,' aldus Van Geest van de ondernemersvereniging.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!