Tram 1 weer omgetoverd tot Bikinilijn: 'Het gaat heel snel en je hoeft niet in de file te staan'

HTM directeur Jaap Bierman en wethouder Anne Mulder voor de bikinilijn en zomerbus
HTM directeur Jaap Bierman en wethouder Anne Mulder voor de bikinilijn en zomerbus © Peter Trimbos
DEN HAAG - Een tram en bus voorzien van zomerse taferelen, die je razendsnel naar het strand vervoeren. Met de Bikinilijn en Stap in de Zóóómerbus wil de gemeente en HTM je ervan overtuigen om het openbaar vervoer te pakken richting kust en de auto links te laten liggen.
Negen lijnen van de HTM (tram 1, 9, 11 en bus 21, 22, 23, 24, 26 en 28) rijden allemaal richting de kust. De gemeente en HTM willen het de komende periode dankzij onder meer kortingen aantrekkelijker maken om daarvan gebruik te maken. Volgens wethouder Anne Mulder (VVD, mobiliteit en Scheveningen) gaat een ritje naar het strand met het openbaar vervoer alleen nog maar populairder worden. 'In de zomer rijden de trams vaker', vertelt hij.
Ook het verhoogde parkeertarief van 50 euro per dag in sommige straten in Scheveningen moet ervoor zorgen dat mensen steeds vaker de auto thuis laten staan. 'Dat betekent minder overlast van auto's en je komt ook fitter aan op het strand. Want als je eerst lang in de file staat en daarna uit de auto stapt, kom je gekookt aan op Scheveningen', stelt de wethouder.

50.000 strandgangers via ov in één weekend

Op zo'n 25 halten geeft HTM aan hoeveel minuten het duurt voordat je aan de kust bent. 'De tram gaat heel snel en je hoeft niet in de file te staan.'
Afgelopen weekend maakte 50.000 strandgangers al gebruik van het openbaar vervoer. Daar is HTM directeur Jaap Bierman erg trots op. 'Ik ben zo blij als een kind', vertelt hij tijdens de opening van de zomercampagne van het vervoersbedrijf.

Parkeren voor 6 euro per dag

Ook dit jaar kun je voordelige Park+Beach tickets scoren, waarmee je in de zomervakantie van 8 juli tot en met 18 augustus kunt parkeren voor zes euro per dag bij bepaalde Q-parking parkeerplekken in en aan de rand van de stad. Reizigers kunnen vervolgens met diezelfde tickets kosteloos een rit maken in de bussen en trams van HTM. Het Zóóómergroepsretour is verkrijgbaar via de HTM Ticketapp.
Twee jaar geleden uitte toenmalig raadslid en huidig wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks) kritiek op de Bikinilijn. Volgens haar zou de naam seksistisch zijn. 'Publiciteit is altijd goed, ook als het een klein beetje schuurt', reageert Bierman. 'Het is duidelijk dat wij niets seksistisch hiermee bedoelen, maar we willen juist vieren dat het strandtijd is.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!