Advies Bruins: praat snel over deelname Hart voor Den Haag aan college

© ANP
DEN HAAG - Er moeten verkennende gesprekken worden gevoerd over een nieuwe toetreding van Hart voor Den Haag tot het college van burgemeester en wethouders. Dat adviseert gespreksleider Bruno Bruins, die alle Haagse partijen heeft gesproken over hoe de stad verder bestuurd moet worden nu voormalig Hart voor Den Haag-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui zijn vrijgesproken van corruptie.
Bruins constateert dat een flinke raadsmeerderheid voorstander is van nieuwe gesprekken over de samenstelling van het college, waaronder ook coalitiepartij VVD. Coalitiegenoten CDA en D66 zeggen dat deze gesprekken in coalitieverband willen voeren. Twee andere leden van de coalitie, GroenLinks en PvdA, vinden dat de huidige coalitie moet doorgaan.
Dat betekent een verdeeldheid binnen de coalitie. Hoe deze op te lossen, is volgens Bruins aan de raad zelf. De dertien partijen moeten het volgens de gespreksleider zelf met elkaar eens worden of er ook gesproken gaat worden over een nieuwe coalitievorming. Hetzelfde geldt voor wie deze gesprekken gaat leiden. De taak van Bruins zit er nu op.

Onafhankelijke gespreksleider

Bruno Bruins, voormalig minister en VVD-wethouder van Den Haag, werd aangewezen als gespreksleider na de vrijspraak van Richard de Mos en Rachid Guernoaui. Het onderzoek naar Hart voor Den Haag kostte het tweetal in 2019 hun wethouderschap, en de partij een plek in de nieuwe coalitie na de verkiezingswinst van vorig jaar. Direct nadat de rechtbank eind april alle corruptieverdenkingen van tafel veegde, eiste De Mos een plek in het bestuur. Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie wel hoger beroep aangetekend.
De huidige coalitie van CDA, D66, GroenLinks, PvdA en VVD reageerde hier verdeeld op en ook in debat met de andere partijen in de gemeenteraad kon geen directe oplossing worden gevonden. Daarom besloot de raad tot het aanstellen van een onafhankelijke gespreksleider, die buiten de zaak-De Mos ook de verzuurde onderlinge relaties in de raad moest bespreken, met als doel het vertrouwen van de burger in het stadsbestuur de verbeteren.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!