Biedingsstrijd voor uitgestelde nieuwe haring: 'We moesten de natuur nog even de tijd geven'

© Den Haag FM
DEN HAAG - Het felbegeerde vaatje met de allereerste haring van Hollandse Nieuwe. Daar boden ondernemers uit de visindustrie donderdag op. Voordat de biedingsstrijd losbarstte, kregen de visliefhebbers uit de zaal te zien hoe Rien Motshagen de eerste vier haringen uit het vaatje vilde. 'Ik let erop hoe de pekel eruit ziet en hoe de haring aanvoelt', vertelt de ondernemer van visspeciaalzaak Gamba Seafood.
'Ziet de vis er mooi en vet uit? En wat zien we in de maag zitten?' Of de maaginhoud van de haring van goede kwaliteit is, kan maar op één manier getest worden en dus steekt Rien een plankton uit het slijmerige goedje in zijn mond. 'Heel goed, heel goed', luidt het oordeel van het jurylid.
Zodra de viskenner de haringen heeft gefileerd, is het tijd om de kersverse visjes te proeven. Dat het startschot van het haringseizoen een week is uitgesteld, is volgens Rien absoluut de moeite waard. 'Het smaakt heel lekker romig. Die romige smaak gaat alleen maar toenemen een week vanaf hier. Maar die hele fijne, nieuwe haringsmaak zit er nu al 100 procent aan.'

De strijd barst los

De opbrengst van het eerste vaatje van de Hollandse Nieuwe gaat dit jaar naar de voedselbank. Zij kunnen het geld goed gebruiken, want 120.000 mensen krijgen iedere week een voedselpakket van de voedselbank. En dat aantal loopt alleen maar op, vertelt directeur Paul van Berkel. 'Nu de energiekosten omhoog zijn gegaan, kunnen we het geld goed gebruiken om onze vriezers en koelkasten werkende te houden.'
De bieding begint bij 250 euro, maar loopt al snel op tot 1000 euro. Als Budget Thuis plots 5000 euro biedt, barst de strijd los. Als Fish Lovers en Budget Thuis elkaar afwisselen met nieuwe biedingen is de spanning om te snijden. Uiteindelijk weet Budget thuis er met het winnende bod vandoor te gaan.

Duizelingwekkend bedrag

Dat het eerste vaatje wederom zo’n hoog bedrag heeft opgeleverd, is reden tot een feestje voor het bestuurslid van het Nederlands visbureau. 'Het nieuwe recordbedrag is duizelingwekkend. We hebben heel bewust voor de voedselbank gekozen vanwege de hyperinflatie', vertelt Gerbrand Voerman.
Zelfs na zoveel jaren van het eerste vaatje veilen, is het nog altijd spannend voor het bestuurslid. 'Je hebt altijd van die momenten waarop de veiling inkakt. Gelukkig weet onze veilingmeester dat heel goed op te vangen. We hebben er heel goed aan gedaan om het seizoen uit te stellen, want we moesten de natuur nog even de tijd geven om tot een hele lekkere haring te komen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!