Verbreding van de A4 bij Den Haag gaat voorlopig niet door

DEN HAAG - De verbreding van de A4 tussen Leidschendam en Schiedam gaat voorlopig niet door. De problemen met stikstof, de stijgende prijzen in de bouw en krapte op de arbeidsmarkt zorgen ervoor dat dit project niet op korte termijn wordt uitgevoerd. Dat heeft minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat vrijdag bekend gemaakt.
De bedoeling was om een groot aantal maatregelen te nemen rond de A4. Zo zouden delen van de snelweg worden verbreed. Het idee was onder meer dat er tussen de N14 en de Prinses Beatrixlaan in Rijswijk nieuwe rijstroken moesten bijkomen. Ook knooppunt Ypenburg, de N211 en verschillende op- en afritten moesten worden aangepakt. Verder zou de weg op diverse plekken – bijvoorbeeld tussen de Plaspoelpolder en Den Haag-Zuid - worden verbreed.
Die enorme operatie was volgens het kabinet nodig om de regio Den Haag ook in de toekomst goed bereikbaar te houden voor bedrijven en bewoners. De maatregelen zouden ertoe leiden dat de 'doorstroming' op de A4 en N14 verbetert, stond in de plannen.
Twijfels
Den Haag zelf had twijfels over de voorstellen, maakte toenmalig verkeerswethouder Robert van Asten (D66) precies twee jaar geleden bekend. 'Wij willen u toch op deze plaats en midden in de coronacrisis in overweging geven of dit project en deze investering in deze vorm en omvang en op deze termijn doorgang moet blijven vinden', schreef hij in 2020 aan het ministerie.
De stad had een groot aantal bezwaren tegen het project. Uit onderzoek naar de gevolgen van het verbreden van de weg zou blijken dat de effecten beperkt zijn, constateerde Den Haag. Zo bleven 'files voor een deel hardnekkig en aanwezig', ondanks de forse investeringen en verbeteringen. Daar stond tegenover dat de reistijden van automobilisten slechts 'beperkt afnemen'.
Bovendien bleek volgens Den Haag uit de onderzoeken naar de gevolgen dat de verbreding van de weg zou leiden tot een toename van vijf tot vijftien procent van het autoverkeer. Ook in de steden rond de A4 gaan meer auto's rijden, vreesde Van Asten. Met nadelige gevolgen voor milieu, natuur, landschap en verkeersveiligheid, schetste de wethouder.
Vier miljard euro
Minister Harbers heeft de verbreding van de A4 nu op een lijst geplaatst van projecten die worden 'gepauzeerd'. Het geld dat hiervoor beschikbaar was, gaat naar groot onderhoud van andere wegen. In totaal gaan veertien wegenprojecten en drie vaarwegprojecten in heel Nederland voorlopig niet door. Daarmee is een bedrag gemoeid van ruim vier miljard euro.
Minister Harbers in een verklaring: 'Dit voelt heel dubbel. Het is teleurstellend, omdat we deze projecten nodig vinden en willen aanleggen. Aan de andere kant zien we ook dat het op korte termijn niet kan. Dit besluit is ook positief, omdat we het geld nu kunnen uitgeven aan broodnodig onderhoud en het niet op de plank laten liggen.'